Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнес

Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнес

„Целите, които се поставят в Европа за зеления преход, не трябва да бъдат за сметка на бизнеса. Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнес“. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на кръгла маса “Европейски регламенти за нулеви емисии. Да превърнем предизвикателствата пред България в успешен път за развитие”. Събитието е организирано от Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и от българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ). В него участваха още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, експерти и представители на бизнеса и академичната общност.

„Важността на зеления преход е ясно осъзната от всички нас“, каза министър Богданов. Той подчерта, че българската индустрия трябва да бъде подкрепена в този процес чрез определянето на много ясни параметри и чрез поставянето на реалистични цели за плавното им изпълнение на местно ниво.

„Тези амбиции трябва да бъдат съобразени с реалните възможности на страната ни“, допълни Богданов. Икономическият министър припомни, че поставените европейски цели не са предполагали ситуацията, в която се намираме в момента – възстановането от Ковид пандемия, дългосрочният локдаун, проблемите с логистиката в световен мащаб, войната в Украйна. „В този преход заинтересованите страни са много, затова той не може да се случи изведнъж“, подчерта Богданов.

Министър Богданов: Трябва да запазим и да надградим конкурентоспособността на българския бизнесМинистърът изтъкна, че зеленият преход създава и редица възможности. Богданов припомни плана на Европейската комисия от месец март за облекчаване на административната тежест на определени процедури, насочени към технологии за декарбонизация. С него се предвиждат по-бързи процеси на одобрение на такива инвестиционни проекти и по-разширени възможности за държавна помощ. Министърът на икономиката обяви, че се подготвят промени, с които стратегическите проекти, насочени към технологии за декарбонизация, да се реализират по-бързо, като одобрението им ще се случва в рамките на месец, а не както е досега – до половин година.

Богданов уточни, че по този начин бизнесът ще може да получи достъп до финансов ресурс от държавата за реализирането на своите проекти, както и да бъде одобрен за държавна помощ от Европа. Министърът бе категоричен, че това ще облекчи и ще насърчи бъдещите инвестиционни намерения към страната ни, както и ще допринесе за модернизацията на производството.

Богдан Богданов посочи, че тази година България е била включена в Европейския алианс за батерии. По думите му това е важно, защото така може да се възползваме от инвестиционните възможности за такъв тип технологии.

„Бизнесът трябва да бъде активен, а ние ще се фокусираме върху създаването на солидна основа, която той да може да надгради“, подчерта министър Богданов.