По предложение на Мария Карагьозова Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет избра Светла Дерменджиева от Асоциация „Форум“ за съпредседател на организацията

По предложение на Мария Карагьозова Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет избра Светла Дерменджиева от Асоциация „Форум“ за съпредседател на организацията

6 октомври 2023 година

Мария Карагьозова, настоящ съпредседател на Гражданския съвет (ГС) към Висшия съдебен съвет, предложи за свой приемник от Асоциация „Форум“ Светла Дерменджиева. Тя беше избрана с 14 гласа „за“ и е новият съпредседател от страна на гражданските и професионални неправителствени организации за следващия едногодишен мандат – 2023/2024 г. Обсъдена бе и кандидатурата на адвокат Грета Ганева, по предложение на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“, която получи 1 глас „за“ при провеждане на избора.

По време на заседанието бе представена информация за дейността на ГС за периода 30.09.2022 г. – 06.10.2023 г., като организация, която продължава да бъде най-дълго работещата обществена структура в областта на правосъдната система в страната, под формата на  гражданското участие в процеса на формиране и контрол на изпълнението на политики.

В съвета членуват 22 организации, които за посочения период са провели 8 заседания, обсъдили са 11 обществено значими теми и са приели 17 официални колективни решения.

ГС към Висшия съдебен съвет единодушно реши да изпрати запитване до министъра на вътрешните работи, до Комисия по правни въпроси и Комисия по транспорт и съобщения на Народното събрание, във връзка с обсъдените днес две предложения от председателя на Асоциацията на държавните съдебни изпълнители в България – за промяна в чл. 171, ал. 1, т. 2 от Закона за движение по пътищата, като се добави буква „о“, в която да се запише, че при поискване от съдебен изпълнител органите на МВР да предприемат действия по спиране от движение на моторно превозно средство, върху което е насочено изпълнение за срок до три месеца, или – за действие във връзка с гореизложеното чрез въвеждане на нов подзаконов нормативен документ, уреждащ действията по спиране на процесното МПС от движение.

Следващото заседание на съвета е насрочено за 20.10.2023 г., когато ще се обсъжда темата за промените в Конституцията.

Водещи новини

Времето