ГДПБЗН е домакин на международно полево учение за Модули за гражданска защита на Европейския съюз

ГДПБЗН е домакин на международно полево учение за Модули за гражданска защита на Европейския съюз

Възможност за медийно отразяване – 4 октомври /сряда/ - 10.00 часа – наблюдение на работата на ръководителите; 11.00 часа – на екипите за издирване и спасяване ​

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEXMontana 2020/2022”, лот 3. Водещ партньор е доброволческата хуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfee.V.)– Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на 11-ти цикъл от учения.

Възникналите бедствия през настоящата година (земетресения, горски пожари и наводнения) на практика потвърдиха необходимостта от провеждане на тренировки за проверка и подобряване на способностите, координацията и сътрудничеството при реагиране при мащабни бедствия между държавите-участнички в Механизма за гражданска защита на ЕС. В тренировъчното учение ще вземат участие модули за издирване и спасяване в градска среда от Австрия, Гърция, Турция и Унгария.

Учението „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда” е планирано в периода от 3 до 6 октомври. на територията на област Монтана. То ще се ръководи от международни експерти, сертифицирани в областта на търсене и спасяване.

Възможност за медийно отразяване на действията от учението е предвидена за 4 октомври - от 10.00 ч. ще можете да наблюдавате работата на ръководителите на учението; 11.00 ч.  –  на екипите за издирване и спасяване.