Министър Шалапатова Ще Открие Международна Конференция За Социалната Икономика В Ндк На 4 Октомври

Министър Шалапатова Ще Открие Международна Конференция За Социалната Икономика В Ндк На 4 Октомври

 

Министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова ще открие международна конференция на високо ниво на тема „Социалната икономика – вдъхновяваща, иновативна, обединяваща“ на 4 октомври от 13,45 часа в зала 8 на Националния дворец на културата в София. Събитието е в рамките на Българското председателство на Мониторинговия комитет на Люксембургската декларация, което страната ни пое през втората половина на 2023 г.

    
Декларацията е приета през 2015 г. от Франция, Италия, Люксембург, Словакия, Словения и Испания и представлява пътна карта за развитието на социалната икономика като среда за създаване на работни места на хора в неравностойно положение и социални иновации. България се присъединява към документа през 2021 г., а към настоящия момент Люксембургската декларация е подписана от 21 държави - членки на Европейския съюз.


В конференцията в София ще участват представители на България, Испания, Люксембург, Словакия, Унгария, Чехия, Франция, Италия, Румъния, Белгия. В рамките на Българското председателство на Мониторинговия комитет за наблюдение на Люксембургската декларация в НДК ще се проведе 11-ият Европейски форум на субектите на социалната и солидарна икономика, който се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации и МТСП. Събитието ще бъде открито от министър Иванка Шалапатова от 11 часа на 5 октомври. В него над 50 социални предприятия кооперации и неправителствени организации ще представят продуктите и услугите си, които са произведени от хора в неравностойно положение. По време на изложението ще бъде организирано модно ревю на произведени от кооперациите и социалните предприятия модели и колекции облекла.


Програмата от събитията, посветени на развитието на социалната икономика, включва и кръгла маса на високо равнище на тема: „Държавата в подкрепа на социалната и солидарна икономика“ и научно-практическа конференция на тема „Съвременни измерения на социалната и солидарна икономика“.

Времето