Министър Калин Стоянов: Вие служите с чест и достойно носите отличителните знаци на българската пожарна служба

Министър Калин Стоянов: Вие служите с чест и достойно носите отличителните знаци на българската пожарна служба

Българските пожарникари и спасители отбелязаха своя професионален празник

 Динамиката на днешните дни поставя на изпитание Вашия висок дух и професионализъм. Доказателство за това са действията Ви през последния месец. Екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ реагираха на хиляди сигнали за произшествия. Големите горски и полски пожари, наводнението по Южното Черноморие, подкрепата, която оказахме на Гърция по линия на европейското сътрудничество, са само видимата част от работата Ви, с тези думи министър Калин Стоянов се обърна към огнеборците и спасителите в днешния празничен ден. Той допълни, че освен празник днес е и ден, в който се прекланяме пред подвига на онези колеги, които са загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Ал. Джартов поздрави своите колеги с празника. В своето слово той постави акцент върху възможностите пред ГДПБЗН за модернизация и обновяване. Днес ще бъдат подписани документите, свързани с придобиването на почти 300 пожарни автомобила. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че нашата служба е обезпечена със съвременна техника и с необходимия ресурс, каза гл. комисар Ал. Джартов.

За постигнати високи професионални резултати и по повод празника са наградени 409 служители от структурните и териториалните звена на ГДПБЗН, а 18 служители са наградени с почетния знак на МВР. Министър Калин Стоянов връчи четири от отличията лично – на инспекторите Александър Душанов, Георги Лукарев, Любен Янчовски и Александър Тонков. Те са наградени с Почетния знак на МВР - III степен. 

За проявен висок професионализъм и по повод 14 септември вътрешният министър награди и гл. комисар Ал. Джартов с Почетния медал на вътрешното министерство.

Празничната церемония се проведе в навечерието на 118-та годишнина от  първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно движение в страната. Гостите на тържеството бяха посрещнати под звуците на духова музика, изпълнявана от оркестъра на МВР. Представител на Светата православна българска църква отслужи молебен за здраве, след което всички присъстващи бяха поканени да запалят свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, вътрешният министър Калин Стоянов, ръководството на ГДПБЗН, директори на дирекции от вътрешното министерство, партньори и служители почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари с поднасянето на венци и цветя на мемориала, в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Времето