Информационен бюлетин - 14 септември 2023 ​

Информационен бюлетин - 14 септември 2023 ​

Бургас. Служители от Пето Районно управление – Бургас извършили претърсване в апартамент в ж.к. «Зорница», обитаван от 37 годишен криминално проявен и осъждан мъж от новозагорското село Любенец. В рамките на процесуалните действия са намерени и иззети: колби, спринцовки, фунии, кутии с червен фосфор, йод, бутилка с надпис «солна киселина», натрий, филтрираща система от пластмасови тръбички, множество опаковки от хапчета, пособия за дестилация и др. предмети, служещи за производство на синтетичен високорисков наркотик / метамфетамин/. Открити са още две саморъчно свити цигари  от зелена листна маса /т.нар. «друсан чай»/ и две торби със същото съдържание. Общото количество на открития метамфетамина е около 10 грама, а на «друсания чай» около 200 грама. Обитателят на жилището е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа, като предстои внасяне на искане в Бургаски окръжен съд за налагане на постоянна мярка за неотклонение «задържане под стража». Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

Ямбол. Служители от РУ - Ямбол изясняват обстоятелствата около инцидент, станал на детска площадка на ул.“Г.С.Раковски“ в областния град. Снощи около 21.45 ч. е получен сигнал, че там при спречкване между младежи е пострадало 16-годишно момче. Незабавно към мястото са насочени полицейски екипи и спешна помощ. Момчето е транспортирано за оказване на медицинска помощ, с прободна рана в областта на гърба, без опасност за живота. В рамките на полицейските действия са установени  всички участници в спречкването, както и тяхната съпричастност към случилото се. За срок до 24 часа е задържано 16-годишно момиче. Продължава работата по пълното документиране  на фактите и обстоятелствата по случая в рамките на образуваното досъдебно производство.

Пазарджик. Мъж, предложил подкуп на униформени за да осуети полицейска проверка, е задържан в ареста. На една от улиците в Пазарджик автопатрул при сектор «Пътна полиция» спрял за проверка лек автомобил. 40-годишният водач от областния град бил изпробван с дрегер, като при пробата уредът отчел концентрация на алкохол над 0.5 промила. Виждайки случващото се, на „помощ“ на шофьора се притекъл 61-годишният му баща, пътник в колата, подхвърляйки в служебния автомобил банкнота с номинал от 50 евро. На място незабавно пристигнала дежурна група с разследващ полицаи от РУ-Пазарджик. Извършен е оглед, банкнота е иззета, а мъжът е задържан за срок от 24 часа в ареста. На сина е съставен акт по Закона за движение по пътищата и е иззето свидетелството му за управление на МПС.

Двама млади мъже от Белово, извършили взломна кражба, са установени и задържани в полицията. Вчера сутринта в РУ-Септември бил получен сигнал от жител на Белово. Мъжът съобщил, че непознати са разбили стъклопакет от прозорец на дърводелски цех и са отмъкнали куфар с електрически инструмент. На местопроизшествието бил извършен оглед, а с работата по случая се заели служители от полицейското управление и местния участък. Не след дълго те влезли в дирите на двамата извършители – 21-годишни местни жители, срещу които е образувано бързо производство.

Видин. 18-годишен от Ново село е задържан за извършен грабеж. Вчера около 15.40 часа на пешеходна пътека на ул. „Райна Княгиня“ в областния град младежът отправил вербални заплахи към 14-годишно дете, принудил го да се придвижат до близкия жилищен блок, там бръкнал в чантата му и отнел сумата от 13 лева. В рамките на предприетите незабавни оперативно-издирватени действия криминалистите установили автора на деянието. Той е приведен в ареста на РУ-Видин, а работата по образуваната по случая предварителна проверка продължава.

На 13 септември около 15.20 часа на път в община Чупрене полицейски служители спрели за проверка товарен автомобил „ЗИЛ“, управляван от 21-годишен жител на Белоградчик. Униформените констатирали, че мъжът не притежава свидетелство за управление на МПС и шофира в едногодишен срок от наложено му по административен ред наказание за същото деяние. Установено било, че превозното средство е със служебно прекратена регистрация от октомври 2021 г. По случая в РУ-Белоградчик е образувано досъдебно производство.

Кърджали. Само за час полицаи от РУ-Кърджали разкриха за час извършена кражба на дамска чанта в здравно заведение в града. Сигнал за престъплението бил подаден вчера след обяд. В хода на започналата проверка и организираните издирвателни действия извършителят – 54-годишен жител на област Перник е установен и задържан. Установено е, че мъжът е успял да изтегли 300 лв. от дебитната карта на собственичката на чантата. Откраднатите вещи и парите са намерени у него. Сектор „Криминална полиция“ продължава работата по случая.

Плевен. Резултати от специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност, проведена на територията на ОДМВР – Плевен. При извършена проверка в частен дом в село Горник, обитаван от 47-годишен, е намерена електронна везна с 6  съцветия от рода на конопа, а в друга от стаите - самоделно огнестрелно оръжие. 47-годишният собственик на имота е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.  Предстои назначаване на експертизи. 30-годишен бил засечен на територията на с. Опанец. При вида на униформените той доброволно им предал  две свивки с  метамфетамин и марихуана, по негови данни. Последвало претърсване и в дома му, където полицаите открили още две опаковки, съдържащи суха зелена тревиста маса Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Субстанции за производство на наркотици са открити и в частен дом в областния град, обитаван от 40-годишен. Мъжът бил спрян за проверка на булевард в града и предал на полицаите  контейнер с около 1.5 г кристалообразно вещество, по негови данни „пико“. В процеса на предприетите действия в дворно място на същия булевард, между временни постройки, бил открит плик, съдържащ бяло кристалооблразно вещество и бутилка с литър прозрачна течност, а във временна постройка  - стъклена бутилка и буркан, съдържащи по думите на мъжа фосфорна и солна киселина. Иззети са и различни по размер свивки със сиво кристалообразно вещество, както и два стъклени съда с остатъци от бяло прахообразно вещество. 40-годишният е задържан за срок до 24 часа в полицейския арест, предстоят експертизи на иззетите вещества.

Над 6 килограма тютюн с незаплатен акциз са иззети на територията на кооперативен пазар на улица ''Княз Александър Батенберг" в тревната площ. Тютюнът бил разпределен в 12 полиетиленови плика. 

В хода на операцията са задържани 36 лица и са образувани седем бързи производства и четири досъдебни производства. Материалите от специализирана акция са докладвани в Районна прокуратура – Плевен по компетентност. Работата по случаите продължава.                      

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

Водещи новини

Времето