ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството

ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството

    Министерството на младежта и спорта стартира предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството. Приемането на закон за доброволчеството е усилие, започнало още през 2006 г. Настоящото правителство пое ясен ангажимент за разработването на актуален законопроект, който да бъде приет от Министерския съвет до края на годината и да бъде внесен в Народното събрание. Законопроектът е част от приоритетите в Програмата за управление на Република България за периода юни 2023 г. – декември 2024 г. и е заложен в Законодателната програма на Министерския съвет (за периода август – декември 2023 г.). 
    Значението на доброволчеството е официално признато на европейско ниво още през 1997 г. и е стимулирано чрез различни документи и инициативи като Европейската година на доброволчеството през 2011 г. Изграждането на благоприятна и подпомагаща среда за доброволческата дейност в ЕС е част от политическия дневен ред на Европейския съюз. Именно това са и основните цели, които стоят пред бъдещия закон – да се постигне признание на доброволчеството и неговия принос за обществото ни и да се поемат ясни ангажименти за насърчаване и развиване на доброволчеството у нас. 
    Гражданите, организациите и всеки заинтересован могат да се включат в консултационния процес по разработването и приемането на закона, който включва няколко етапа. 
    1. В периода от публикуването на Консултационния документ на Портала за обществени консултации (https://www.strategy.bg/) до края на септември 2023 г.: 
    - Онлайн въпросник - https://sprw.io/stt-tRrgs3hNunW2w1XTeo8F6M
    - 17 септември 2023 г.: Дискусия въз основа на резултатите от етапа на предварителна консултация в рамките на събитие „Демократична мозайка: сцена на гражданското общество“, организирано от Национален младежки форум и Форум Гражданско участие https://facebook.com/events/s/%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-/669743931690691/
    - Публикуване на информация за други събития, на които ще се обсъждат въпроси по законопроекта, на интернет страницата на Министерството на младежта и спорта и в социалните мрежи; 
    - На този имейл: youth.policy@mpes.government.bg може да изпращате актуални проучвания, анализи и данни, които според Вас могат да са полезни и съотносими към подготовката на законопроекта. 
    2. През октомври 2023 г.: 
    - Провеждане на експертни консултации при разработването на предварителната оценка на въздействието и проекта на закон за доброволчеството, водени от Междуведомствената експертна работна група. 
    3. През ноември 2023 г.: 
    - Представяне на разработения законопроект за доброволчеството; 
    - Публикуване на проект на закон за доброволчеството и предварителна оценка на въздействието за консултации по чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове – за предложения и становища чрез Портала за обществени консултации (https://www.strategy.bg/) в рамките на 30 дни; 
    - Други форми, допълнително обявени от представителите на Междуведомствената експертна работна група. 
    За допълнителна информация и въпроси относно консултационния процес може да се свържете с: г-жа Силвия Петрова, държавен експерт в дирекция „Младежки политики“, Министерство на младежта и спорта, silviya.petrova@mpes.government.bg , тел.: 02/ 93 00 678.

Водещи новини

Времето