Стоян Темелакиев: Нашият адекватен отговор на киберпрестъпността е ефективно партньорско сътрудничество и координирани съвместни усилия

Стоян Темелакиев: Нашият адекватен отговор на киберпрестъпността е ефективно партньорско сътрудничество и координирани съвместни усилия

Заместник - министърът на вътрешните работи поздрави участниците в Международната конференция за ефективно противодействие на киберпрестъпността: “E(I)mpact on Cybercrime”, организирана от ГДБОП

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е домакин на международната конференция, организирана в рамките на проект: „Подкрепа за ГДБОП за изпълнение на дейностите по EMPACT", финансиран по линия на фонд "Вътрешна сигурност". В двудневния форум участват водещи специалисти в областта на правоприлагането от всички държави - членки на ЕС, агенции и институции на ЕС, страни извън ЕС, както и от съответните международни организации. Заложените цели са извеждане на предизвикателствата и трудностите, свързани с ефективното противодействие на киберпрестъпността, обмен на опит по отношение на заплахите в контекста на приоритетите на EMPACT 2022+, кибератаки, сексуална експлоатация на деца в интернет, онлайн финансови измами, престъпления срещу интелектуалната собственост, извършвани с помощта на интернет, обсъждане на разследвания на даркнет и измами с криптовалути. Знаков сигнал за ангажираността към тези проблеми е участието в конференцията на Едвардас Силерис, ръководител на Европейския център за борба с киберпрестъпността, и Джейсън Бийчи, заместник-директор на ФБР с ресор специални операции.

В приветствието си към участниците заместник-министър Темелакиев подчерта, че  противодействието на киберпрестъпността, която не познава граници, е една от приоритетните цели както в политиките на ЕС в областта на вътрешните работи, така и на страната ни. Доказателство за това е сериозното инвестиране в повишаването на административния капацитет на експертите, ангажирани в борбата с този вид престъпна дейност, и в тяхното техническо и модерно оборудване, с цел адекватно разследване. Той припомни, че като логичен отговор на нарастващата вълна от киберпрестъпления, през месец март тази година отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП беше издигнат в дирекция с увеличен капацитет, а в рамките на политическия цикъл за борба с тежката и организирана престъпност, България е ръководител на приоритета, адресиращ киберпрестъпността. „Всички сме наясно, че без ефективно международно сътрудничество и координирани съвместни усилия с Вас, нашите партньори на двустранно и многостранно ниво, няма как адекватно да отговорим на тази заплаха“, коментира заместник-министър Темелакиев и оцени високо активното сътрудничество и подкрепа на правоохранителните структури на партньорите от Европейския съюз и извън него, с които българските експерти работят съвместно в рамките на различни операции. 

Един от най-важните инструменти за справяне на съвременните предизвикателства в сферата на киберпрестъпността е прилагането на добри практики, разширяването и укрепването на международното сътрудничество, подчерта в приветствието си и директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов. Той посочи, че ГДБОП, в частност дирекция „Киберпрестъпност“, активно участва в различни международни и европейски формати и инициативи и изтъкна ключовото значение на Европейската мултидисциплинарна платформа за заплахите от престъпността (EMPACT). В този смисъл припомни, че от 2022 г. ГДБОП е  ръководител на приоритет „ Интелектуална собственост престъпленията срещу фалшиви стоки и валута“ като сериозен акцент в дейностите на плановете е поставен върху онлайн разпространението на фалшиви стоки. Главен комисар Серафимов сподели и едно от най-големите предизвикателства на национално ниво - компрометирането на междуфирмена кореспонденция, т.нар. сменен IBAN, което нанася огромни финансови щети на българските частни компании. „На всеки 4 дни имаме българска фирма, която е жертва на този вид престъпления като през юни тази година търговско дружество у нас е измамено с 6,5 милиона долара“. Директорът на ГДБОП изрази убеденост, че организираната международна конференция е още една платформа за извеждане на устойчиви решения и предприемане на координиран подход в ефективното противодействие на киберпрестъпността.

Трансграничният характер на киберпрестъпленията налага тясно и активно сътрудничество между правоохранителните агенции на всички нива – двустранно,  регионално, европейско и глобално, изтъкнаха ръководителят на Европейския център за борба с киберпрестъпността и заместник-директорът на ФБР. Именно затова участието на представители от общо 30 държави-членки на ЕС и трети страни, както и на водещи европейски и международни агенции в това събитие дава възможност да се изгради мрежа от експерти, които да подпомогнат търсенето на ефективен инструментариум  и установяването на общи стандарти при противодействието на всички форми на организирана престъпност и киберпрестъпност и съпътстващите ги съвременни феномени, подчертаха двамата ръководители.

В рамките на двудневната международна конференция са планирани дискусии по панели, част от които свързани с онлайн финансови измами, интелектуална собственост, обмен на практики в разследване на реални случаи.

 

Водещи новини

Времето