Публикувани са заявленията за участие в Граждански съвет към Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото

Публикувани са заявленията за участие в Граждански съвет към Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото

Неправителствени и работодателски организации могат да подават заявление за участие в Граждански съвет към Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото в 14-дневен срок, след публикуване на обявлението на сайта на Министерство на правосъдието.

В изпълнение на Постановление № 240 на Министерския съвет от 2019 г. за създаване на Национален координационен механизъм за върховенство на правото и на Съвет за неговото прилагане (Oбн., ДВ, бр. 76 от 7.09.2019 г., в сила от 1.01.2007 г., изм., бр. 14 от 18.02.2020 г., изм. и доп., бр. 62 от 5.08.2022 г., бр. 25 от 17.03.2023 г.) Министерството на правосъдието обявява процедура за сформиране на нов състав на Граждански съвет. За участие в него неправителствените и работодателските организации следва да подадат заявление за участие по образец, утвърден от съпредседателите на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото.

Заявление за участие на НПО с опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията

Заявление за участие на НПО с опит в съдебната реформа

Заявление за участие на НПО в сферата на медийния плурализъм

Заявление за участие на организации на работодателите, признати на национално равнище

Заявленията и необходимите документи се подават в деловодството на Министерството на правосъдието до секретариата на Съвета за прилагане на Националния координационен механизъм за върховенство на правото.

Гражданският съвет включва до 11 членове. Седем от членовете са представители от професионалните организации на съдиите, прокурорите, следователите, адвокатите и журналистите, един представител на организация с опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията, един представител на организация с опит в съдебната реформа, един представител на организация с опит в областта на медийния плурализъм и един представител на организациите на работодателите, признати на национално равнище. 

Участието на членовете, с изключение на членовете, които са представители на професионалните организации на съдиите, прокурорите, следователите, адвокатите и журналистите, е за срок една година. 

При подадени повече заявления за участие, ще се проведе жребий.