България участва в консултациите в Джеда по основните принципи за постигане на мир

България участва в консултациите в Джеда по основните принципи за постигане на мир

Пътят към мира в Украйна минава през възстановяване на спазването на Устава на ООН и международното право. Около това заключение се обединиха страните, участващи в консултациите по основните принципи за постигане на мир, проведени в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, на равнище съветници по национална сигурност и политически съветници. Срещата е продължение на предходните дискусии във формат Г-7, ЕС, Украйна и страни-партньори, проведени в Хирошима (19-21 май 2023 г.) и Копенхаген (24 юни 2023 г.). 

България участва за първи път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда. Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна.

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир.

България осъжда решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции. Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона. Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани.

България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, вкл. през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност.

Водещи новини

Във Вашингтон ще се състои първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй"
                                                                                Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в САЩ през следващата седмица

Времето