Двама министри представиха електронния Централен регистър на особените залози

Двама министри представиха електронния Централен регистър на особените залози

„Точно преди един месец, на 1 юли, Централният регистър на особените залози (ЦРОЗ) премина към Агенцията по вписванията, което бе завършек на една дълго отлагана, но много очаквана реформа. Вече всички вписвания на залози, на запори могат да бъдат проследени в реално време, създадена е работеща информационна система в полза на потребителите и с гаранции за правната сигурност“. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, който заедно с министъра на електронното управление Александър Йоловски представи днес „новия“ ЦРОЗ.

На събитието присъстваха също зам.-министър Юлия Ковачева, изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Даниела Митева, дългогодишният ръководител на ЦРОЗ, в момента зам.-изпълнителен директор на агенцията Наташа Босева.

В ЦРОЗ се вписват заложените като обезпечения машини, съоръжения, предприятия, движими вещи. Като залози се вписват и търговски предприятия, дружествени дялове, права върху патенти и регистрирани марки. Залог може да бъде включително бъдеща реколта. Спецификата на „особения залог“ е, че този, който залага (залогодателят) запазва имуществото, но не може да се разпорежда с него.

Реформата на ЦРОЗ, предвиждаща и преминаването на регистъра от МП към Агенцията по вписванията, бе заложена още през 2016 г.

„Преминаването стана възможно сега и благодарение на нашето партньорство и сътрудничество с Министерството на електронното управление и лично с министър Йоловски, което позволи да преодолеем пречки от оперативно естество и три месеца след встъпването ни в длъжност регистърът да заработи“, заяви министър Славов. Той специално подчерта многомесечната работа на Агенция по вписванията и на предишния екип на ЦРОЗ. Министърът на правосъдието отбеляза и че нищо не би се случило без необходимата законодателна реформа, за която е имало воля сега.

„За първи път България разполага със система на Централният регистър на особените залози, която позволява електронно подаване на заявления по сигурен и надежден начин така, че да се гарантира принципа „първи по време – първи по право“. Системата гарантира, че заявленията се обработват по реда на тяхното постъпване, като същевременно предлага най-съвременни методи на защита и проследяване на всички действия на всички потребители. Съществена страна на новата реализация е интеграцията й с търговския регистър, с имотния регистър, с БУЛСТАТ, регистъра на моторните превозни средства в МВР и регистър ГРАО. Предстои и интеграция с регистъра на българските документи за самоличност“, каза министър Йоловски. Той подчерта и че в ЦРОЗ запорите от Национална агенция по приходите се вписват автоматизирано без човешка намеса.

Според представената статистика за единия месец съществуване са регистрирани близо 306 000 заявления, като близо 296 000 от тях са регистрирани за първи път. За същия период автоматизирано са вписани 4470 запора от НАП. Реално 1/3 от подадените от гражданите и бизнеса заявления са по електронен път.

 След последните изменения в Закона за особените залози, гласувани от 49-ото Народно събрание, това вече е публичен електронен регистър, обявените в него актове са общодостъпни, справките са безплатни, дава се възможност за коригиране на заявления и др.

„Преминахме през труден път поради динамичната политическа обстановка и смяната на парламенти, но успяхме да достигнем до положителен резултат. Приемането на измененията в Закона за особените залози позволи синхронизация на информационната система с нормативната уредба“, подчерта зам.-министър Ковачева. 

ЦРОЗ е шестият национален регистър в Агенцията по вписванията, заяви изпълнителният директор на АВ Даниела Митева. И още: „През последните 2 г. екипът ни положи усилия да направи ЦРОЗ, ползвайки опита си от работата по останалите регистри, като основна роля по разработването имаха длъжностните лица по регистрация, които имат опит и знанията от ползването на Търговския регистър“, отбеляза Митева. Тя допълни, че след старта на регистъра е създадена организация на портала на Агенцията ежедневно да се актуализират въпросите, постъпващи по имейл и по телефон. Така 24/7 на портала на АВ могат да бъдат намерени отговори на всички въпроси - от подаването на заявления до вписването“.

Банковият сектор и бизнес средите отдавна желаеха да се случи тази модернизация на ЦРОЗ, заяви Наташа Босева. Тя припомни, че регистърът съществува от 1997 г., като е създаден по проект на Световната банка. „Той доказа устойчивост през годините, но в един момент се оказа по-слабо ефективен по отношение на административните услуги. Независимо, че потребителите му бяха доволни от работата и организацията с навлизането на новите информационни технологии нараснаха нуждите от услуги предоставяни по електронен път“, каза Босева.