Министър Тодор Тагарев към випускниците на Военната академия: Основният ни приоритет е укрепване на отбранителните способности

Министър Тодор Тагарев към випускниците на Военната академия: Основният ни приоритет е укрепване на отбранителните способности
„Основният приоритет на правителството е укрепване на отбранителните способности на страната. С тази цел успяхме да запазим и дори леко да повишим равнището на финансиране, предвидено в проекта на служебното правителство, и да осигурим повишаване на заплатите в рамките на бюджета за 2023 г. Работим по прегледа на инвестиционната програма в съответствие с новите съюзни планове за възпиране и отбрана“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към слушателите-випускници от Випуск „Васил Левски“ – 2023 на Военната академия „Г. С. Раковски“, които днес, 31 юли, получиха своите дипломи.

Министър Тагарев подчерта, че развитието на националните отбранителни способности ще се извършва изцяло в съответствие с плановете за действие на НАТО, включително утвърдените във Вилнюс нови регионални планове и отразяването им в процеса на съюзно отбранително планиране.

„След три десетилетия на трансформация на НАТО и изграждане на способности за действие в широк спектър от сценарии, днес отново има ясна заплаха и нови предизвикателства“, каза министър Тагарев. Той акцентира върху част от решенията от Срещата на върха във Вилнюс, сред които определянето на Руската федерация като значителна и директна заплаха за Алианса и мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът – като най-пряката асиметрична заплаха.

„Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив, всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия. Тя означава споделяне на европейски ценности. Тя е стратегически и прагматичен императив. Тази подкрепа създава условия за замяна на остаряло въоръжение с по-съвременни или нови образци. Ние сме длъжни да използваме тези възможности с европейско или друго финансиране“, категоричен бе министърът на отбраната.

Той поздрави випускниците и им пожела успешна реализация в редовете на въоръжените сили.

„Вярвам, че инвестицията във Вашата подготовка е инвестиция за повишаване на отбранителните способности на въоръжените ни сили“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към випускниците. По думите му - успехите на нашата армия, записани със златни букви в историята на България, са били възможни най-вече благодарение на храбростта и родолюбието на нейните воини, умело ръководени от знаещи, можещи и инициативни командири.

„Динамиката на международната сцена, повлияна от войната в Украйна, поставя сериозни предизвикателства пред европейската и световната сигурност и изведе на преден план нови изисквания към въоръжените сили на Алианса за гарантиране на колективната сигурност. Пред нас стои задачата Българската армия да отговаря на тези завишени стандарти“, посочи още адмирал Ефтимов.

„Предвид мащабите на необходимите промени, свързани с модернизацията и превъоръжаването на въоръжените сили вярваме, че политиката за повишаване на разходите за отбрана ще бъде продължена“, заяви още началникът на отбраната.

Той поздрави с успешното завършване и военнослужещите от Република Северна Македония и изрази признателност към ръководството и академичния състав на Военната академия за труда и усилията по предоставяне на адекватни знания във време на динамично развитие.

„Вие сте готови за професионална реализация не само в структурите на Българската армия, но и за изпълнение на съюзни ангажименти в структурите на НАТО и ЕС“. С тези думи към випускниците се обърна началникът на ВА „Г. С Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев и призова: “Не забравяйте, че признанието за Вашия труд идва и със сериозна отговорност. Бъдете лидери, поемайте отговорност и давайте пример. Бъдете стожер на държавността“.

На тържествената церемония днес дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“. Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония.