Министър Шалаптова Представи Пред Уницеф Приоритетите На Мтсп За Повишаване На Детското Благосъстояние

Министър Шалаптова Представи Пред Уницеф Приоритетите На Мтсп За Повишаване На Детското Благосъстояние

Министър Иванка Шалапатова представи приоритетите на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за подобряване на детското благосъстояние и гарантиране на правата на децата на среща с представителя на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн. „Разчитам на Вашето стратегическо партньорство за укрепване на всички държавни и местни структури за повишаване на благополучието на всяко дете и за осигуряване на подкрепа за неговите родители“, каза министър Шалапатова. 

Кристина де Бройн даде висока оценка на планираните в Управленската програма на правителството реформи и мерки, свързани с правата и благосъстоянието на децата, и изрази готовността на УНИЦЕФ да подкрепи тяхното изпълнение. 

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между МТСП и Детския фонд на ООН в областта на политиките за ранно детско развитие и осигуряване на интегрирана подкрепа за детето и семейството. Министър Шалапатова подчерта необходимостта от изготвянето на анализ за въздействието на социалните трансфери върху качеството на живот на хората от уязвимите групи. 

„УНИЦЕФ оценява високо партньорството с МТСП и постигнатите резултати в рамките на пилотния проект за прилагане на Европейската гаранция за детето. Детската бедност, укрепването на социалните услуги за деца и семейства, ранното детско развитие и интегрираното предоставяне на подкрепа на децата и семействата са сред ключовите приоритети на новата програма на УНИЦЕФ за България за периода 2023 – 2027 г.“, каза Кристина де Бройн.