Министър Кръстев Проведе Работна Среща С Кмета На Созопол Тихомир Янакиев

Министър Кръстев Проведе Работна Среща С Кмета На Созопол Тихомир Янакиев


  Министърът на културата Кръстю Кръстев проведе работна среща с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев. Основна тема в разговора бе проектът за създаване на „Център на изкуствата на остров „Св. св. Кирик и Юлита“ край града. Центърът на изкуствата на о. „Св. св. Кирик и Юлита“ ще предлага съвременна визия за бъдещето на изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за срещи и лаборатория за развитие, за създаване, за представяне, за творчество, за споделяне на опит, за участие и за обучение. Центърът ще използва големия потенциал на острова за развитие на модерен културен туризъм, съчетаващ в себе си богатото археологическо наследство с модерното представяне чрез използването интерактивни технологии, както и колекции  и произведения на различните изкуства. Имайки предвид ключовото място на острова в Черно море, обектът има възможност да се превърне в притегателен център за посетители от цял свят.

  По-късно министър Кръстев посети Центъра за подводна археология (ЦПА) в Созопол (към Министерството на културата) и се запозна с дейността и проблемите му. Основна тема на разговорите бе проектът за бъдещия музеен център и център за култура и изкуство на остров „Св. св. Кирик и Юлита“, където е предвидено ЦПА да има административни помещения лаборатории, фонд и музейна експозиция.

  Министър Кръстев потвърди ангажимента на Министерството на културата да продължи подкрепата за развитието на изследователската инфраструктура на ЦПА с инвестиции в техническата база. Заедно с директора му Найден Прахов обсъдиха предложението на кмета Димитър Николов за сътрудничество с Община Бургас, предоставяне на сграден фонд и цялостна подкрепа за създаване Център за консервация и реставрация на находки от морска среда и лаборатории за интердисциплинарни морски археологически изследвания в Общината. Найден Прахов запозна министъра с откриването на филиал на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ в Бургас със специалност „Музеология“ и с курс по подводна археология. Кръстю Кръстев изрази готовност за подкрепа на този академичен проект и медиаторска роля при създаване на сътрудничество между ЦПА, академичните организации и Община Бургас.

  Найден Прахов представи пред министъра резултатите от морското проучване на ЦПА в акваторията на о-в „Св. св. Кирик и Юлита“, проведено с финансиране от Министерството на културата, във връзка с проекта за създаването на музеен център и център за култура и изкуство на острова. Министърът и директорът на ЦПА обсъдиха още възможността за създаване на регионален център на ЮНЕСКО за Черноморския регион в България.