Випускниците на НВУ получиха дипломите си и първи офицерски пагони

Випускниците на НВУ получиха дипломите си и първи офицерски пагони
„Армията винаги е била един от важните символи и гаранти на държавността и националната сигурност и суверенитет“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си по време на тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-и випуск на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, който се проведе днес, 29 юли, във Велико Търново.

Заместник-министър Запрянов се обърна към випуск „Васил Левски“ с думите: „Встъпвате в редовете на въоръжените сили в ключово време на големи очаквания и промени. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността, в българското общество има безпрецедентен за последните десетилетия консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизацията на армията ни. Ще имате шанса, честта и отговорността да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение, да изграждате отбранителните способности на България и да реализирате съозническите ни ангажименти по укрепването на колективната отбрана в рамките на НАТО“.

Заместник-министър Запрянов поздрави отличниците по специализации и първенците на випуска на НВУ и на Професионалния сержантски колеж и им пожела: „Запазете същата мотивация, за да бъдете пример за колегите и подчинените по време на цялата ви служба във въоръжените сили“.

„Вие избрахте най-благородната и отговорна професия – защитник на Родината“, заяви адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната, в приветствието си към офицерите и сержантите от випуска. „Модернизацията на Въоръжените сили върви с ускорени темпове. Вие ще бъдете гръбнакът на този процес. Вие ще градите модерния облик на Българската армия“, подчерта още той.

„Убеден съм, че с вълнение очаквате да прекрачите прага на военните формирования. Направете го с гордо вдигната глава и вяра в себе си, защото вие сте подготвени. Учете от първите дни, усвоявайте въоръжението, техниката, спецификата на войсковата служба. Първите години са тест за вашите качества и чертаят посоката на вашето професионално развитие. Българската армия и Република България имат нужда от Вас“, каза още началникът на отбраната.

„Българската армия е изградена от достойни хора, които следват идеалите на Васил Левски“, подчерта в словото си началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. От своя страна, в слово-отговор първенецът на випуска лейтенант Богдан Кенаров заяви от името на завършващите: „Благодарим на командния и преподавателския състав на НВУ за проявения професионализъм, търпение и разбиране. Пред нас се откриват нови хоризонти и насочваме вниманието си към новите задачи и по-големите отговорности“.

Общо 136 випускници получиха дипломите и първите си офицерски пагони. Първенецът на 145-и випуск „Васил Левски“ лейтенат Богдан Кенаров получи дипломата и офицерските пагони от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Лейтенат Кенаров е и носител на академичната награда „Борис Дрангов“ на НВУ, както и на други награди и отличия.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчиха наградите на отличниците по специализации и на първенеца на випуска на Професионалния сержантски колеж.

Водосвет за здраве отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание се проведе в присъствието на висши офицери от Българската армия, представители на местната и държавна власт, военно-родолюбиви организации и много граждани.