Президентът: Държавата ни е била силна, когато с единство народът и армията ни са преодолявали изпитанията

Президентът: Държавата ни е била силна, когато с единство народът и армията ни са преодолявали изпитанията

Нашата хилядолетна история ни учи, че България е била силна, когато и армията ни е била силна и в единство с народа ни заедно са преодолявали всякакви изпитания. Това заяви Румен Радев във Велико Търново, където участва в тържествената церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от 145-и випуск „Васил Левски“ на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили беше посрещнат със строй от четири блока випускници на НВУ.

На тържествения ритуал президентът пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност по трудния командирски и житейски път. По думите на държавния глава, получаването на пагоните е израз на отговорност, защото от днес завършващите Националния военен университет се посвещават на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на Родината, и то в условията на все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи.

„За българския офицер, независимо от историческите времена и политическите превратности, винаги е имало един най-висш идеал - България, и най-голяма ценност - свободата и добруването на българския народ“, заяви Румен Радев. Президентът посочи, че бушуващата вече година и половина близо до нашите граници война ясно доказва, че отстояването на националните и съюзни интереси ще бъде все по-сложна и по-отговорна мисия, а значимостта на призванието на българския военнослужещ ще расте непрекъснато. Държавният глава допълни, че от випускниците ще се очаква да се утвърждават като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Вярвам, че ще се справите със задачите да внедрявате на въоръжение новите бойни системи, които нашите сухопътни войски заслужават, ще повишавате съвместимостта с нашите съюзници и ще изграждате модерни отбранителни способности за надеждна защита на Родината, заяви Румен Радев. Той изрази признателност към преподавателите и ръководството на НВУ за подготовка, която дават на курсантите чрез съчетаването на славни традиции и модерни форми и методи на обучение.

Държавният глава Румен Радев връчи пагоните, дипломата и награда – сабя, на първенеца на випуска - лейтенант Богдан Кенаров от специализация „Разузнаване“. На церемонията 136 випускници получиха дипломите си, а първите си офицерски пагони получиха 113 курсанти и 13 кадети.

Преди тържествения ритуал президентът Румен Радев проведе среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, на която обсъдиха възможностите за развитието на общината и предизвикателствата пред местната власт.

 

 

Времето