Среща на енергийните министри на България и Турция

Среща на енергийните министри на България и Турция

На 27 юли 2023 г. в сградата на Министерство на енергетиката и природните ресурси на Република Турция в гр. Анкара се проведе среща между министъра на енергетиката на България Румен Радев и турския енергиен министър Алпарслан Байрактар. От българска страна в срещата участваха извънредния и пълномощен посланик на България в Турция Ангел Чолаков, Карина Ангелиева, началник на Политическия кабинет на министър Радевексперти от министерството, Деница Златева, изпълнителен директор на „Булгаргаз“, Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“ и Владимир Колев, втори секретар в Посолството на България в Анкара.

От турска страна на срещата присъстваха заместник – министрите на енергетиката и природните ресурси на Турция Берат Чонкар, Зафер Демирджан и Невзат Сатъроглу, д-р Йозтурк Селвитоп, генерален директор на ГД „Международни отношения“ в Министерство на енергетиката и природните ресурси, Бурхан Йозджан, генерален директор на турската енергийна компания Боташ, Орхан Калдъръм, генерален директор на Турската електроразпределителна корпорация,  Селчук Демиркълънч, помощник – експерт в ГД „Международни отношения“ на Министерство на енергетиката и природните ресурси, както и експерти от турското министерство.

Срещата бе открита от министър Байрактар, който приветства българскатаделегация и изрази желание доброто сътрудничество между двете страни в областта на енергетиката да продължи, като подчерта, че между двете страни съществуват сериозен потенциал за повишаване на трансграничния пренос на природен газ и електроенергия, както и нови възможности за съвместно сътрудничество, в областта на ВЕИ, водорода и ядрената енергия.

Министър Байрактар подчерта, че търсенето на енергоносители в Турция сериозно е нараснало в последните години, годишното потребление на природен газ е в достигнало 55-60 млрд. куб. м. и в следващите десетилетия се очаква този процес да продължи. Страната има нужда от повече базови мощности и по-големи количества газ. Сериозно е нараснало потреблението на ел. енергия в страната. Една от целите пред Турция е постигането на въглеродна неутралност на икономиката и трансформация на енергийния сектор.

Министър Радев благодари на министър Байрактар за организирането на срещата и посочи, че нейната цел е надграждане на двустранните отношения между двете страни, поради съществуващия сериозен потенциал за развитие в енергийния сектори темата за природния газ е само част от тези възможности. Той приветства Турция в „отбора на ядрените страни“ и посочи, че България може да помогне с обмена на информация и добри практики в този сектор.

Турският министър изрази съгласието си за сътрудничество и в сферите на хидроенергийния сектор и енергийната ефективност. По думите му, към днешна дата Турция има нужда от допълнителни доставки на природен газ.

Министър Радев подчерта, че провеждането на пазарен тест за допълнителен капацитет ще покаже на двете страни какви стъпки могат да бъдат предприети.

Двете страни постигнаха съгласие за обсъждането на двустранен меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката, който да обхваща ядрената енергетиката и възможностите за активно сътрудничество в сектора, темата за природния газ, ВЕИ, енергийна ефективност и др.

Водещи новини

Времето