Зам.-Министър Виктор Стоянов Се Срещна С Регионалния Директор На Cisac За Европа Митко Чаталбашев

Зам.-Министър Виктор Стоянов Се Срещна С Регионалния Директор На Cisac За Европа Митко Чаталбашев


Зам.-министърът на културата Виктор Стоянов се срещна днес с регионалния директор на Международната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC) за Европа Митко Чаталбашев.

По време на разговора двамата се съгласиха, че защитата правата на авторите е от голямо значение за развитието на националната ни култура и че държавата трябва да е добър медиатор в процеса на договаряне между правоимащи и ползватели за заплащане на дължимите се възнаграждения. Бяха обсъдени и проблемите при прилагането на Закона за авторското право и сродните му права по отношение колективното управление на авторските права у нас. Заместник-министър Стоянов потвърди подкрепата на ведомството за дейността на дружествата и ангажираността на Министерство на културата за решаване на съществуващите проблеми.

„Радвам се, че се срещнахме и имах възможността да се запозная детайлно с европейската практика и пропуските в българското законодателство. Надявам се с общи усилия и в името на авторите и творческите индустрии да синхронизираме правната рамка по отношение на защитата на авторските права в България.“, подчерта зам.-министър Виктор Стоянов.

Митко Чаталбашев благодари на зам.-министър Стоянов за срещата. Посочи, че CISAC следи отблизо ситуацията с авторските права в България заедно със своите членове – организацията на автори и композитори „Музикаутор“, и организацията на авторите в аудиовизията „Филмаутор“. „За съжаление в нашите статистики България заема едно неблагоприятно и незаслужено място. Вярваме, че сега е моментът да бъдат възприети европейските практики и норми, предвид предстоящото имплементиране на две европейски директиви в българското законодателство. CISAC e световна организация на авторско-правни дружества, която обединява над 2,5 милиона автори и различни репертоари. Ето защо ние заявяваме готовността си да окажем всяко съдействие, което е необходимо на България, за да бъде повишена защитата на авторските права.“, посочи Митко Чаталбашев.

На срещата, която се проведе в Министерството на културата, присъства и Иван Димитров – изпълнителен директор на организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права „Музикаутор“. Той сподели: „Българската култура има сериозен потенциал. Срещнахме разбиране и подкрепа както от CISAC, така и от Министерството на културата. Ще продължим да взаимодействаме с всички партньори за подкрепа на творците и културните процеси в България“.  

 



Времето