Министърът На Културата Кръстю Кръстев Се Срещна С Президента На Фондация „Америка За България“ Нанси Шилър

Министърът На Културата Кръстю Кръстев Се Срещна С Президента На Фондация „Америка За България“ Нанси Шилър


  Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. В разговора участваха зам.-министрите на културата Виктор Стоянов и арх. Чавдар Георгиев.

  Тема на срещата бе дейността на Фондация „Америка за България”, която развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и насърчава контактите между хората на двете страни. Фондацията си партнира с много от музеите в България, като само част от проектите, за които съдейства, са свързани с развитието на културния туризъм в Северозападна България и по река Дунав.

  „Благодаря Ви за всичко, което правите в България, за прекрасните проекти, които подкрепяте. Зная колко прекрасна работа сте свършили по възстановяването на Епископската базилика в Пловдив, която вече е една от емблемите на града“, посочи министър Кръстев. От своя страна г-жа Шилър поясни, че Фондацията има интерес да подкрепя опазването и социализирането на културното ни наследство, защото то е част от световното наследство, а България, за разлика от САЩ, има наистина много богати история и култура. Затова и една от четирите приоритетни области, в които работи „Америка за България“, е именно културно-историческият и природен туризъм.

  По време на разговора бяха обсъдени идеи за осъществяването на изложби и осъвременяването на експозициите в музеите, за да бъдат те по-достъпни и по-интересни за младите хора, които трябва да познават своята история. 

  Сред по-значимите вече завършени проекти в областта на културата и наследството, подкрепени от фондацията, са изграждането на първия интерактивен научно-изследователски център за деца и семейства „Музейко“, както и реставрацията на най-големия раннохристиянски храм в страната - Епископската базилика на Филипопол, която е в Индикативния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.



Времето