Министър Стоянов се срещна Стоянов с извънредния и пълномощен посланик на Украйна

Министър Стоянов се срещна Стоянов с извънредния и пълномощен посланик на Украйна

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов проведе работна  с извънредния и пълномощен посланик на Украйна, Н. Пр. Олеся Илашчук. В рамките на разговора бе направен преглед на двустранното сътрудничество в областта на вътрешните работи и изразено задоволство от изградените добри работни контакти. Откроено беше засиленото и резултатно взаимодействие по линия на киберсигурността.

Министър Стоянов изрази съчувствието на българската страна по повод бедствието, предизвикано от взривяването на ВЕЦ „Каховка“. Той запозна посланик Илашчук с предоставената до момента от България хуманитарна помощ чрез Европейския механизъм за гражданска защита и подготвяно дарение на опаковъчни материали за опазване на културното наследство в Украйна от разрушения вследствие на военните действия.

На срещата бе обсъдена и актуалната ситуация с украинските бежанци в България. Министърът информира за продължаващата работа на Националния оперативен щаб към Министерски съвет и групите към него, както и за обсъжданите възможности за по-оптимално разпределение на бежанците на територията на страната с оглед подобряване на процеса по тяхното интегриране и обезпечаване на по-добри условия за пребиваване.

Посланик Илашчук изрази дълбоката благодарност на украинската страна за оказваната от България подкрепа. Тя декларира готовността на посолството за поддържане на постоянен контакт и съдействие на Националния оперативен щаб чрез разяснителни кампании сред украинската общност.

Водещи новини

Времето