Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в Срещата на върха на НАТО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще участва в Срещата на върха на НАТО
Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли като част от делегацията, водена от министър-председателя на Република България академик Николай Денков.

Срещата на върха се провежда в критичен момент за трансатлантическата сигурност. Във Вилнюс ще бъдат предприети следващи стъпки, които да надградят решенията, свързани с адаптацията на Алианса и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал. Очаква се да бъдат взети и ключови решения по издигане на политическите отношения НАТО-Украйна на ново стратегическо ниво и продължаване на практическата подкрепа за страната.

Форумът ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на засилването на потенциала на Алианса и политическата и практическа подкрепа за Украйна. Централно място в дневния ред ще заеме и въпросът за приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2 % от БВП ще бъде минимална основа, а не таван.

Срещата ще продължи с паралелни работни заседания във формат „министри на външните работи“ и „министри на отбраната“. Министър Тагарев ще обсъди със своите колеги ключови въпроси, свързани със засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.

През втория ден от форума ще се проведе работна сесия във формат „държавни и правителствени ръководители“ с участието на Швеция, Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС, на която ще бъде обсъдена глобалната среда за сигурност и засилването на сътрудничество със сходно мислещите партньори.

Срещата на върха ще завърши с учредително заседание на трансформираната и надградена в Съвет НАТО – Украйна досега съществуваща Комисия НАТО – Украйна. Форумът ще даде възможност на страните-членки и Украйна да обсъдят въпроси на сигурността като равни партньори, което е свидетелство за издигането на политическите отношения на ново стратегическо ниво.