Над 500 Монголски Студенти Са Обучени В България

Над 500 Монголски Студенти Са Обучени В България

Повече от 500 студенти от Монголия са завършили висше образование в България. Първите от тях са пристигнали тук още през 1957 г. Оттогава до ден днешен възпитаниците на български висши училища работят в различни сфери в Монголия и допринасят за развитието на страната.

Това стана ясно по време на среща между министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Монголия в България г-жа Лхагвасурен Саянаа. В момента повече от 20 студенти от Монголия се обучават в български висши училища като Тракийския университет в Стара Загора, Аграрния университет в Пловдив, Американския университет в Благоевград, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Техническия университет в София.

Посланик Саянаа съобщи, че в Монголия е приета специална програма за развитие на човешките ресурси. В нейните рамки се избира по един студент от всеки от 330-те административни района на страната и от 9-те общини в столицата Улан Батор, който се изпраща да учи висше образование в престижен университет в чужбина. Условието е да се обучава по приоритетна за Монголия специалност, а разходите се заплащат от правителството. Монголското министерство на образованието има желание в тази програма да бъдат включени български висши училища, каза посланик Саянаа. Тя помоли за съдействие от страна на МОН за препоръки на университети, които предлагат такива приоритетни специалности. Тя вече се е срещнала по този въпрос с ръководството на Тракийския университет в Стара Загора, където има възможност за обучение на студенти по ветеринарна медицина.

Проф. Цоков увери, че МОН ще съдейства за предоставяне на информация и осъществяване на връзки с висши училища, предлагащи приоритетните за Монголия специалности. Ще се търсят университети с голям опит в съответното професионално направление, включително и в обучението на чужденци, посочи проф. Цоков. Той даде за пример някои от висшите учебни заведения с традиции в подготовка на кадри и изследвания в областта на аграрните науки и аграрната промишленост. “За нас е много важно да развием отношенията ни не само при обмена на студенти, но и на изследователи и добри практики”, каза още проф. Цоков.