Президентът: Все повече млади българи се посвещават на математиката и споделят знанията си със света в името на бъдещето ни

Президентът: Все повече млади българи се посвещават на математиката и споделят знанията си със света в името на бъдещето ни

Математиката е основата на всички науки, а информатиката е тяхното бъдеще. Повод за гордост е, че все повече млади българи виждат и се посвещават на красотата на математиката и споделят знанията си със света. С тези думи президентът Румен Радев откри Международната конференция “Дни на математиката в София“, която от днес до 14 юли ще събере у нас повече от 200 учени от над 30 държави. Форумът се състои под патронажа на държавния глава.

Президентът изказа признателност за усърдната работа по подготовката на конференцията на организаторите й – Институтът по математика и информатика при БАН, Факултетът по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски", Съюзът на математиците в България. Държавният глава отбеляза важната цел на форума – да се развива сътрудничеството с българската математическа общност, включително извън страната ни, както и да се работи и да се споделят знания с водещи математици от цял свят.

Към учените, които участват в конференцията, президентът се обърна с думите: „С вашата цялостна дейност вие разбивате мита за математиката като суха и скучна наука и увличате все повече млади хора да се занимават с нея, да развиват своя потенциал, независимо дали в България, или по света, за да работят за бъдещето ни“, посочи Румен Радев.

В рамките на откриването на церемонията държавният глава връчи на д-р Веселин Димитров наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 година. Отличието на института е учредено през 2014 г., като носителят й се определя от международен комитет. Днес д-р Веселин Димитров стана четвъртият лауреат на наградата за приноса си към теорията на числата и диофантовата геометрия.