Президентът: България трябва да се присъедини към еврозоната след разумно проведени финансови политики и когато е реално готова

Президентът: България трябва да се присъедини към еврозоната след разумно проведени финансови политики и когато е реално готова

Руската заплаха се развява като параван за разправа с българските служби в името на лични и партийни интереси, заяви държавният глава пред журналисти

България трябва да се присъедини към еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска и то на всяка цена. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес в отговор на въпрос. Държавният глава посочи, че интегрирането на единната европейска валута трябва да стане след разумно проведени икономически и финансови политики, които да доведат до изпълнение на необходимите критерии за членство, а не със слагане на спирачки на обществено-икономическото развитие на страната.

Помолен да коментира отхвърленото от Народното събрание предложение за допитване до народа, дали българският лев да остане единствената официална валута в страната до 2043 г., държавният глава подчерта, че политици в парламента и извън него не трябва да се държат така, сякаш няма подписи на половин милион българи с такова искане.

„След като законовите условия са изпълнени е редно референдум да бъде проведен. Това решение издава страх, пренебрежение и недоверие към българските граждани“, каза президентът. Държавният глава добави, че съвсем друг е въпросът за точната формулировка на референдума, както и залагането на дълъг срок от 20 години преди взимането на решение. Затова Румен Радев призова политическите усилия да бъдат фокусирани не върху спирането на допитването до народа, а върху ясна и открита политика, инициативи и програми, които да направят така, че влизането в еврозоната, да бъде изгодно за всички.

В отговор на въпрос дали ще насрочи дата за този референдум, президентът Радев напомни, че няма как да внесе повторно такова предложение в парламента, което вече е отхвърлено с решение на Народното събрание.

Запитан дали приема твърдението на българския министър-председател пред белгийското издание „Политико“, че службите ни са инфилтрирани от руско влияние, държавният глава заяви, че за съжаление продължава черната серия български министър-председател да използва чужди медии, за да клевети страната и за да развява руската заплаха като параван за разправа със службите в името на лични и партийни интереси, точно по сценария от записа. „Жалко е, че хлъзгат акад. Денков, но както гледам, той няма нищо против да бъде хлъзган“, добави президентът.