686 Студенти От Най-Добрите Университети В Света Кандидатстваха За Първата Лятна Стажантска Програма На Института Insait

686 Студенти От Най-Добрите Университети В Света Кандидатстваха За Първата Лятна Стажантска Програма На Института Insait

Общо 686 кандидати от 47 държави се състезаваха за първата лятна стажантска програма на института INSAIT. От тях одобрени са едва осем, като повечето са възпитаници на най-реномираните университети в света – Оксфорд, Калифорнийския университет – Бъркли, Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и др. Това стана ясно по време на посещение на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в института. Той разговаря с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния директор Борислав Петров, както и с част от изследователския екип на института.

Научноизследователската и развойна дейност на INSAIT включва изследвания в областта на изкуствения интелект и квантовите технологии, в т.ч. за управление на автономни автомобили, големи езикови модели, машинно зрение за автономни роботи и надежден изкуствен интелект и квантови изчисления от следващо поколение, като вече са изпратени първите научни статии в конференции за изкуствен интелект и информатика. „Имаме студенти от най-добрите университети в света, които искат да продължат развитието и обучението си при нас. Това не е заради стипендиите или локацията, а заради знанията, които могат да добият тук“, допълни проф. Мартин Вечев.

„Работата на INSAIT е сред тези примери, които не само трябва да популяризираме, но и да се опитаме да мултиплицираме в други области. Защото вие доказвате, че България може да бъде лидер в една от най-конкурентните сфери в света“, каза проф. Цоков. Той подчерта, че и финансовите резултати на института показват устойчивостта на проекта. INSAIT е привлякъл повече средства от големи технологични компании отколкото от държавния бюджет. „Водещо в науката никога не трябва да бъдат финансовите резултати, но фактът, че някои от най-големите технологични компании в света инвестират в INSAIT, дава увереност, че стратегическият приоритет на държавата в тази област има устойчивост и бъдеще“, допълни проф. Цоков.

Институтът за научни изследвания в областта на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той има стратегическо партньорство с Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, Google, Amazon, VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.