Зам.-Министър Митева Приветства Учители, Споделящи Практики В Дигитализацията На Образованието

Зам.-Министър Митева Приветства Учители, Споделящи Практики В Дигитализацията На Образованието

В България имаме прекрасни примери как да преподаваме успешно. Нашата задача е да ги извадим и така да постигнем най-ефективния начин на квалификация на педагогическите специалисти - да се учим едни от други. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева по време на научнопрактическата конференция „Дигиталната трансформация в образованието“ 2023.

Форумът се организира от Регионално управление на образованието София-област съвместно с Техническия университет в София и Националната спортна академия. В откриването му участваха и председателят на СБУ д-р Янка Такева, началниците на РУО в Софийска област и на София град Росица Иванова и д-р Ваня Кастрева.

Според зам.-министър Митева трябва да се говори не за добри, а за обещаващи практики, защото нито една не е перфектна за другия учител, който ще я приложи. „Достатъчно е обаче да споделим с другите учители с какво сме се сблъскали, какво сме опитали и как е проработило“, каза Митева и поздрави учителите, дошли да презентират своята работа пред колеги. Зам.-министър Митева отбеляза, че изкуственият интелект е сред най-новите предизвикателства, с които се сблъскваме в образоването и у нас и по света сред най-актуалните въпроси е как да променим подходите на преподаване. „Компаниите внедряват много бързо нови инструменти, променя се науката и дори начина, по който учим, какво ни мотивира да задържаме знания и да развиваме умения“, обясни тя.

Над 100-те учители от София-област, от София-град и Пловдив, които взеха участие във форума, споделяха опит заедно с университетски преподаватели.

За връзката между средно и висше образование говориха проф. Таня Янчева, зам.-ректор на НСА и доц. Нина Гълъбова, зам.-ректор на НСА.

Сред презентираните теми имаше такива за работа с иновативни образователни ресурси в STEM образованието, проектиране на компютърни игри от ученици, използване на изкуствен интелект, както и интегриране на информационните технологии в учебния процес за работа на деца със специални образователни потребности.