Десет Бивши Министри По Труда И Социалната Политика Споделиха Опит С Министър Шалапатова

Десет Бивши Министри По Труда И Социалната Политика Споделиха Опит С Министър Шалапатова

 

„Когато поех поста, обещах, че ще заложа на последователността, а и вярвам, че всеки трябва да се поучи от мъдростта на хора, които са водили своите битки и са имали своите успехи и своите неуспехи“, обърна се министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова към 10 свои бивши колеги, които се включиха в превърналата се в традиция среща между настоящия и бившите министри. Тя посрещна в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) Минчо Коралски, Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов, Хасан Адемов, Бисер Петков, Деница Сачева и Лазар Лазаров.

 

Шалапатова помоли предшествениците си да синтезират приоритетите, върху които според тях е добре да се концентрира с екипа си, както и да споделят своята формула да бъдеш успешен министър. Гостите се обединиха около мнението, че една от най-сериозните кризи, на които трябва да бъде намерено решение, е демографската. Пазар на труда, отговарящ на нуждите на бизнеса, включително чрез стимулиране на трудовата миграция и трудовата мобилност, активиране на младите, които нито учат, нито работят, подобряване адекватността на професионалното образование и обучение, гарантиране стабилността на пенсионната система, изработване на стратегия за развитие на ресурсите в социалната сфера, бяха част от проблемите, за решаването на които приоритетно трябва да бъдат предприети мерки според бившите министри. Те поздравиха Иванка Шалапатова за инициативата да организира двустранни срещи с колегите си от другите министерства. От своя страна тя информира, че смята срещите да завършват със споразумения за общи политики на секторно ниво.

 

Иванка Шалапатова благодари за насоките за работата си като министър и увери, че част от повдигнатите от предшествениците ѝ теми са и сред приоритетите на Управленската програма на Правителството. В края на срещата бившите министри поздравиха работещите в системата, като им пожелаха да бъдат здрави, да продължат да развиват своя професионализъм, да не губят своето вдъхновение и упоритост да променят съдби. Министър Шалапатова почерпи гостите си с изящните кулинарни творения, приготвени от потребителите на „Светът на Мария“, където хора с интелектуални затруднения се учат на базови житейски умения.