Над 350 собственици на домашни кучета са проверени през юни

Над 350 собственици на домашни кучета са проверени през юни


Над 350 стопани на кучета са проверени от началото на юни до днес в София. Съставени са 16 акта и са наложени глоби с фиш на място за установени нарушения. Най-често срещаната нередност е непочиставне след дефекация на кучето.

 

Екипи на Столичен инспекторат съвместно с Общинска полиция, районните администрации и екипи на ОП „Екоравновесие“ извършват проверки на терен – в паркове, градини, междублокови пространства.  Проверките се правят, както по график, така и след жалби на граждани за проблеми при разходките на кучетата. Инспекторите контролират извеждането на повод, почиства ли се след дефекация. Проверява се и дали собственикът носи паспорт на животното, неговия микрочип, както и направена ли е регистрация в съответната районна администрация. 

Установените нарушения са съгласно изискванията на Закона ветеринарномедицинската дейност. Актовете са съставени на собственици на кучета, заради водене без повод и причинени инциденти и предпоставки за създаване на рискови ситуации.  Най- много нарушения са констатирани в парковете „Гео Милев“, „Възраждане“, „Западен парк“, „Герена“, Северен парк“ и „Горска култура“, както и в междублокови пространства.