Министър Зарица Динкова беше официален гост на концерт поставящ началото на Испанското председателство на ЕС

Министър Зарица Динкова беше официален гост на концерт поставящ началото на Испанското председателство на ЕС

С концерт на Виенския камерен оркестър под диригентството на Педро Халфтер, във Варна посолствата на Испания и Швеция в България отбелязаха преминаването на председателството на Съвета на Европейския Съюз от Швеция към Испания, с което от днес се дава началото на предстоящите шест месеца испанско председателство.

Събитието се проведе под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България. Сред официалните гости присъстваха и близо двадесет висши дипломати и посланици, които пристигнаха във Варна за събитието.

То премина под мотото на  испанското председателство „Европа по-близо“, послание, което иска да приближи институциите до хората и да повиши информираността им за ползите от членството към европейското семейство, както и начините, по които се улеснява живота на гражданите.

Идеята, ротационното предаване  да бъде направено чрез културно събитие, подчертава друг важен аспект на председателството, под което ще премине то - концепцията за единство на народи и култури.