Зам.-Министърът На Културата Арх. Чавдар Георгиев Взе Участие В Международния Форум „Пампорово – Сърцето На Бранд Родопи. Културно-Историческият Туризъм Като Фактор За Развитието На Региона“

Зам.-Министърът На Културата Арх. Чавдар Георгиев Взе Участие В Международния Форум „Пампорово – Сърцето На Бранд Родопи. Културно-Историческият Туризъм Като Фактор За Развитието На Региона“


   Зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев взе участие в международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона“.

  Конференцията се проведе на 16 юни в Пампорово и се организира от „Стандарт“, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официален представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

  „Благодаря ви, че работите заедно с нас за популяризиране на културното наследство, така че то да е разпознаваемо и да заеме подобаващото място в културната и туристическа карта на Европа и света“. Това заяви зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев по време на конференцията. Зам.-министър Георгиев посочи, че Министерството на културата повече от 10 години работи целенасочено, като финансира проучването и разкопките на над 120 археологически обекта. „Те са културни ценности от национално значение, а не малко са и със световна ценност. Въпросът е, че тези пари не са достатъчен фактор за развитието на туризма. Трябва и целево финансиране в проекти за социализация, както и  инвестиции в съпътстваща инфраструктура, в цифровизация“, посочи зам.-министър Георгиев.

  Той бе категоричен, че е необходимо да се привличат музеите, галериите и организаторите на културни събития още по-активно за участие в културните календари на всяка община. „Ако такива проекти се подготвят, ще заемем все по-достойно място на културната карта на Европа“, изтъкна зам.-министърът на културата.

  Препоръките на кампанията „Чудесата на България” и форума „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи” ще бъдат взети предвид при изготвянето на плановете на Министерство на културата за финансиране, увери зам.-министър Георгиев. Кметовете на Девин, Рудозем, Борино, Мадан, Сърница, Момчиловци и Широка лъка се ангажираха да внесат предложения в най-кратки срокове във ведомството.

  Сред идеите им са: да се направи регистър на паметници на културата, за които местната власт има визия за развитие и може да придобие акт на собственост върху тях; в специален фонд да се заделят достатъчно средства за проучване, реставрация и консервация на обекти; да се предоставят средства за социализиране на паметници на културата; предоставяне за управление на паметници на културата на местната власт с решение на Министерски съвет; популяризиране на туристически дестинации; скъсяване на сроковете за издаване на становища за инвестиционни намерения по недвижими културни ценности – до месец-два, а не 8-10, както е сега; пещерите и останалите природни феномени, които сега се стопанисват от туристически дружества, да преминат на управление към общините, които и в момента поддържат прилежащата инфраструктура към тях.