Заместник-министър Темелакиев взе участие в Международна SYNERGY конференция

Заместник-министър Темелакиев взе участие в Международна SYNERGY конференция

 

Проявата се проведе под надслов „Работим заедно за Европа без насилие: осигуряване на достъп на ромски жени до правосъдие, за да отстояват правото си да бъдат свободни от насилие”. Инициатор на събитието е фондация „Европейски институт“ в партньорство с Министерството на правосъдието и обществената сигурност на Норвегия и представители на Съвета на Европа. То се осъществява в рамките на проект, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

В своето изказване заместник-министър Стоян Темелакиев посочи, че темата за достъпа до правосъдие и свободата от насилие на жените от ромски произход е изключително комплексна. Тя е свързана с други приоритетни теми - дискриминация, домашно насилие и насилие, основано на пола. Зам.-министърът изрази увереност, че този проект ще предостави практически препоръки и добри модели, които могат да бъдат успешно прилагани и в най-широкия спектър на борбата с насилието, основано на пол.

В международната конференция се включиха представители на национални институции и неправителствени организации, експерти, жертви на насилие и други. Те обмениха опит и експертиза за намиране на най-подходящите решения за преодоляване на проблема.