НАП събра със 126 млн. лв. повече от планираното през 2013 година.

НАП събра със 126 млн. лв. повече от планираното през 2013 година.

Общите постъпления от данъци и осигуровки са 13,6 млрд. лв.

Приходите от данъци и осигурителни вноски, събрани от НАП за 2013 г. са със 126 млн. лв. повече от планираното. Най-голям принос за преизпълнението има данъкът върху добавената стойност, от който постъпленията за годината са близо 3,6 млрд. лв. или с 50 млн. лв. повече от планираните. Постъпленията от корпоративни данъци също са преизпълнени като сумата от 1,5 млрд. лв. е  с 30 млн. лв. повече от планираното. При осигурителните вноски също се отчита рекордно изпълнение – общо постъпленията за социални и здравни вноски за периода са близо 5,8 млрд лв. Над плана от осигуровки са събрани 114 млн. лв. съответно 64 млн. повече здравни, 6 млн. за държавното обществено осигуряване и 45 млн. лв. вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване, отчитат от НАП. Известно изоставане от прогнозите се отчита при данъка върху доходите на физическите лица, където процентът на изпълнение е 95,4. Причините за изоставането по това перо са свързани основно с промените, свързани с единната сметка, въведени от началото на 2013 г. и факта, че вноските за данък върху доходите по този повод през годината са били 11, а не 12. Събираемостта на т.нар. неданъчни приходи (сред които санкции от други държавни органи, изпратени за събиране в НАП) достига 376 млн. лв., което е с 51 млн. лв. над плана. Салдото на т.нар. „задържан“ ДДС в края на 2013 г. е под 240 млн. лв. което е най-ниската му стойност за последните 5 години.

Събираемостта на приходите в сравнение с 2012 изглежда по следния начин:

  • 191 млн. повече ДДС спрямо 2012 г.
  • 116 млн. повече корпоративни данъци спрямо 2012 г.
  • 296 млн. повече спрямо 2012 г. от осигурителни вноски

През 2013 г. бяха извършени значителни промени в декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски, основно свързани с въвеждането на т.нар. единна сметка. Сред промените бяха отложеното плащане на данък върху доходите и корпоративен данък, 11 вместо 12 вноски за осигуровки и подоходен данък, промени при внасянето на данъците върху дивидентите и други. Елиминирайки влиянието на тези промени в законодателството, изпълнението на приходите от НАП би било еквивалентно на 1,2 млрд. повече приходи спрямо предходната година, допълват от НАП.

„Отличен резултат в много сложна година. Благодарен съм на екипа на НАП, който положи сериозни усилия, за да подобри събираемостта. Съзнавам отговорността на приходната агенция да осигури постъпления за правителствените политики и мисля доказахме, че добри резултати се постигат с насърчаване на доброволното плащане и ограничаване на репресивните мерки“ каза по повод изпълнението на приходите изпълнителния директор на НАП Бойко Атанасов.