Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова беше официален гост на церемония по въвеждане в експлоатация на две от общо 20 нови трамвайни мотриси

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова беше официален гост на церемония по въвеждане в експлоатация на две от общо 20 нови трамвайни мотриси

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, посланикът на Полша в България Лешек Хенсел и представители на институции присъстваха на церемония по въвеждане в експлоатация на първите два от общо 20 нови нископодови трамваи в София.

Мотрисите са закупени със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г. по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на трамвайни мотриси“. Стойността на един трамвай е 1 660 000 евро, а общата стойност на проекта е 66,3 млн. лв.

Министър Михайлова отбеляза, че това е пример за един от хубавите моменти при реализацията на проектите, подкрепени от Европейските структурни фондове и Кохезионния фонд. “Чрез средствата, отпуснати от ОПОС, ние виждаме промяна в качеството на обществения транспорт на столицата. Екологичните измерения на проекта са безспорни. От работата на 20 трамвая ние ще спестим над 5 хиляди тона вредни емисии въглероден диоксид. Това е пример за добра съвместна работа на страни- членки на Европейския съюз и искам да благодаря на посланика на Полша и на екипите, които показаха изключително качество и коректност в работата по проекта“ , каза в заключение министър Михайлова.

Новите мотриси са произведени в Полша и са изцяло нископодови. Оборудвани са с видеонаблюдение и с климатична система за водача и за пътниците. С пускането им в експлоатация  ще се намалят  разходите за поддръжка и консумация на електроенергия, ще се увеличи експлоатационната скорост и ще се подобри надеждността и удобството за пътниците. Подновяването на трамвайния парк ще доведе до увеличаване ползването на екологичния транспорт, което ще доведе до повишаване качеството на въздуха.

Пускането на новите превозни средства съвпада с отбелязването на 113  години от пускането на първия трамвай в столицата .