Художникът Кольо Карамфилов Ни Напусна Внезапно

Художникът Кольо Карамфилов Ни Напусна Внезапно


   Само месец след като навърши 50 години, Кольо Карамфилов, който вярваше, че небето е по-голямо от живота, земята е по-голяма от смъртта и животът побеждава всичко, вече не е сред нас. Не обичаше суетата и искаше този неизменен миг да дойде по време на някоя изложба...
   Роден на 7 декември 1963 г. в Пловдив, там той завършва „Сценография” в Средното художествено училище за сценични кадри. Не пожелава да следва в Художествената академия. Съвсем млад е приет за член на СБХ и печели няколко награди, сред които бронзов медал от Третото международно триенале на графиката във Варна (1987), отличие от Осмата национална младежка изложба и наградата "Южна пролет" в Хасково (1989), Голямата награда на Първото международно триенале на графиката (1995). През 1989 г. създава група „Ръб” и е един от идеолозите на артистичната организация, а няколко години по-късно основава група „Диско 95”. Самостоятелните му изложби в България, Русия, Япония, Германия, Австрия, Полша и Франция и участиятa му в колективни изложби са няколко десетки. Негови произведения притежават галерии и множество частни колекции в България и чужбина. Като сценограф работи с режисьорите Андрей Жолдак от Украйна и със Стефан Москов. Художник е на филмите "Хълмът на боровинките" на Александър Морфов, "Пазачът на мъртвите" на Илиян Симеонов и "Аве" на Константин Божанов. През последните години посвети голяма част от времето си на галерия „U-PARK“ в Пловдив, където през ноември 2013 г. организира благотворителна изложба-търг в помощ на пострадалия от пожар Драматичен театър.
   Във всяка своя изява в графиката, живописта и скулптурата, инсталацията или пърформанса Кольо Карамфилов бе неподражаем. Талантливият съвременен художник печелеше приятели и почитатели с откровеното си отношение към живота и изкуството, с пренебрежението си към всякакви правила и норми, с неизменно присъстващата в работите му интелигентна и същевременно носталгична насмешка, с провокативните образи и обекти, които носеха неговата философия за отминаващото време и преходността на всичко, което ни заобикаля. Беше едновременно много жизнен и много тъжен и вярваше, че животът продължава – въпреки всичко. В едно интервю преди юбилея си сподели: "От години бях набелязал план, че на 50 ще напусна големия град. Периодът на действането приключи, следва този на съзерцанието. Влизам в 3D етап, или третото детство. Надявам се да имам повече време за себе си. Години наред живея в емоционален, физически и финансов екшън, време е за съзерцание, за рисуване на пейзажи и лов на риба. Освен здраве, си пожелавам всички хора, които обичам, да са щастливи. Иска ми се да се отдам на безвремие, полезно е за духа". Къде отлетя духът му?

   Поклонението в памет на художника Кольо Карамфилов /1963 – 2014/ ще е на 14 януари, вторник, от 11 часа в Градската художествена галерия в Пловдив, съобщиха от Съюза на българските художници.
   Напусна ни един от най-ярките представители на пловдивските художници и на изкуството на българската графика, се посочва в некролога, издаден от СБХ.


ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!



Водещи новини

Времето