Пламен Орешарски: Меморандумът Между България И Сащ Е Показателен За Значението, Което Отдаваме На Опазването На Културно-Историческото Наследство

Пламен Орешарски: Меморандумът Между България И Сащ Е Показателен За Значението, Което Отдаваме На Опазването На Културно-Историческото Наследство


   За нас е особена чест да реализираме този отдавна подготвен акт. Подписването на меморандума е показателно за значението, което отдаваме на опазването на културно-историческото наследство. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който присъства днес на официалната церемония в НИМ по подписване на Меморандум за разбирателство относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България. Премиерът изрази своята благодарност към всички, които са допринесли за днешния успех, като изтъкна приноса на американските власти, които са проявили дълбоко разбиране по важността на материята, обект на регулиране в меморандума.

 

   „Вярвам, че отношението към историята и културата е мерило за развитието на един народ и на една държава. Опазването на това наследство е част от съхранението на здравите основи, които са условие за просперитета на обществото ни. То е извор на национално самочувствие и гордост, че сме българи в един все по-глобализиращ се свят“, заяви министър-председателят. Той изтъкна, че меморандумът съответства на интересите на България и изрази увереност, че документът отговаря и на интересите на американските партньори. Премиерът Орешарски каза също, че е удовлетворен от това, че документът кореспондира с европейските и световни тенденции в тази сфера. „Убеден съм, че конструктивното сътрудничество между Р. България и САЩ ще продължи и занапред и ще дава и за в бъдеще своите добри резултати, сред които безспорно се нарежда и меморандумът, който се подписва днес“, добави премиерът Пламен Орешарски.

 

   Министърът на културата д-р Петър Стоянович отбеляза, че днешният ден увенчава един дълъг процес, започнал в далечната 2006 г. „Необяснимо дълго този документ не видя бял свят, въпреки своята изключителна важност за експертната общност и за опазването на световното културно наследство. Изваждането на този документ на дневен ред беше сред първите задачи на моя мандат като министър. Нашето правителство показа воля да спре износа на културни ценности от България. Благодаря лично на министър-председателя за пълната и безрезервна подкрепа в тази подготовка“, заяви министър Стоянович. Той изтъкна, че за съжаление през последните години САЩ са се превърнали в един от големите пазари за незаконен трафик на наши ценности. „Днешният документ ще спре тази нежелана и от двете държави практика“, категоричен беше министърът на културата. По думите му подписването на споразумението означава да развържем ръцете на американските колеги и на американските служби. „От днес, когато те установят притежание на културни ценности от български земи, вече няма да е необходимо това да се доказва по дългия път на българското съдопроизводство. Тези предмети просто ще се върнат у нас, а срещу техните притежатели, които нямат официални документи за това, ще се повдигне обвинение за нарушаване на митническите закони на САЩ“, обясни министър Петър Стоянович. Той подчерта, че дори културни ценности, които са внесени в САЩ преди подписване на днешното споразумение, могат да бъдат върнати обратно бързо и без допълнителни процедури. „Днешната стъпка е не само решителна и навременна, а в напълно вярна посока“, добави министърът на културата Петър Стоянович.


   „Всички ние сме част от глобалното усилие за опазване на културното наследство, за запазване и разбиране историята на човечеството, която ни свързва“, каза посланикът на САЩ в България Н.Пр. г-жа Марси Рийс. Тя изтъкна, че американците, които посещават страната ни, се впечатляват дълбоко от богатото й културно наследство – от древното тракийско злато до уникалните римски структури и дълбоко затрогващите икони и церемониални предмети от Българската православна църква. „Впечатлява ме колко много българите ценят културните дейности и обичат да гледат и слушат за тези съкровища и за собствената си история“, каза посланикът на САЩ. Г-жа Рийс подчерта, че двустранното споразумение ангажира правителствата на България и САЩ да предотвратяват ограбването и трафика на безценни произведения на културата. „Радвам се да отбележа, че американските и българските професионалисти в областта на правоохраната вече работиха съвместно по редица подобни случаи. Ние вече стартирахме сътрудничеството и техническата помощ, към които призовава меморандумът“, отбеляза още г-жа Рийс. „Трябва да продължим да работим творчески заедно, за да запазим това, което всички признаваме за безценно културно наследство. Споразумението е важно и защото означава повече сътрудничество в областта на културата, което е от значение както за българите, така и за американците“, каза посланикът на САЩ у нас Н.Пр. г-жа Марси Рийс. Тя благодари и на екипа на Националния исторически музей за домакинството на днешната церемония. „Наистина, огледайте се наоколо, аз наистина не мога да си представя по-добро място за сключването на това споразумение”, изтъкна посланик Рийс.


   „С това споразумение се упълномощава Департаментът по вътрешна сигурност на САЩ да предотвратява вноса в Съединените щати на български предмети, част от културното наследство, освен ако правителството на България не издаде разрешително, с което се упълномощава транспортът на тези материали. То ангажира правителството на САЩ да публикува списък със забранени предмети и да ги изземва, освен ако вносителят не представи валидно разрешително от правителството на България. Всичко намерено, за което няма разрешително, ще бъде връщано на правителството на България. Ограниченията за внос ще се прилагат за широка гама от археологически и религиозни предмети, както е изложено в Обособен списък. Списъкът ще бъде публикуван във Федералния регистър на Съединените американски щати броени дни след подписването на споразумението, а ограниченията за вноса ще влязат в сила незабавно при публикуването му”, посочи още посланик Рийс. Тя уточни, че това Споразумение няма да елиминира проблема изведнъж. „Ние осъзнаваме това, както и осъзнаваме, че трябва да продължим да работим творчески заедно, за да запазим това, което всички признаваме за безценно културно наследство”, допълни още тя. Посланикът на САЩ благодари и на всички български официални представители, участвали в процеса на преговори през последните две години, както и на многото наши археолози и историци, дали ценен принос в подготовката на документа.
   На церемонията в НИМ днес присъстваха и зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, представители на Прокуратурата, МВР, Агенция „Митници”, както и изявени наши археолози и историци.




Времето