20-Годишнината От Провеждането На Първите Свободни Избори И Края На Апартейда В Република Южна Африка Ще Бъдат Отбелязани През 2014 Г. С Различни Събития И Инициативи В Няколко От Големите Български Градове

20-Годишнината От Провеждането На Първите Свободни Избори И Края На Апартейда В Република Южна Африка Ще Бъдат Отбелязани През 2014 Г. С Различни Събития И Инициативи В Няколко От Големите Български Градове


   На 27 януари 2014 г. се проведе среща на г-н Васил Василев, заместник-министър на културата, с г-н Бойки Мотлунг, шарже д афер в Посолството на Република Южна Африка в Република България. Срещата се състоя по молба на Посолството на Република Южна Африка в София.


   Двамата събеседници направиха преглед на отношенията в областта на културата между България и Южна Африка и обсъдиха бъдещите перспективи за сътрудничество, както и дейностите, които Посолството на Южна Африка планира да осъществи през 2014 година. Тя ще протече под знака на 20-годишнината от провеждането на първите свободни демократични избори и края на апартейда в Република Южна Африка. Намеренията на Посолството са важната годишнина да бъде отбелязана и в България през 2014 г. с различни събития и инициативи в няколко от големите български градове.
   В началото на разговора г-н Мотлунг изрази своето задоволство от проявите, които бяха осъществени миналата година у нас по повод 20- годишнината от установяването на дипломатически отношения между Р. България и Южна Африка. Тези събития и изяви бяха резултат от ползотворното сътрудничество между Посолството, Дипломатическия институт към МВнР и Държавна агенция „Архиви”. Г-н Мотлунг спомена сред тях и документалната изложба „България – Южна Африка“, която с документи и снимки от края на ХІХ в. до наши дни проследява историята на връзките между двете страни през годините и техните задълбочаващи се приятелски отношения днес.


   Г-н Мотлунг оцени високо и подкрепата, която нашата страна е оказвала на южноафриканския народ по време на борбата му за свобода, справедливост и равенство.
   От своя страна зам.-министър Василев подчерта важността на разширяването и задълбочаването на връзките между двете страни и взаимното опознаване на техните култури и традиции. Той изрази своята адмирация към всички, които се борят за свобода и равенство. Г-н Василев изрази желание и готовност Министерството на културата да съдейства в рамките на своите възможности и компетенции за осъществяването на планираните събития, като предложи да се проведе и нова среща за уточняване на конкретните инициативи. Двамата събеседници маркираха и бъдещи области за сътрудничество от взаимен интерес: филмопроизводство, обучение и обмен на кадри.





Водещи новини

Времето