Министърът На Културата Д-Р Петър Стоянович Прие Посланика На Китайската Народна Република В София Н. Пр. Г-Н Уей Дзинхуа

Министърът На Културата Д-Р Петър Стоянович Прие Посланика На Китайската Народна Република В София Н. Пр. Г-Н Уей Дзинхуа


   От Посолството на КНР поканиха д-р Петър Стоянович на танцовия спектакъл "Небесна хармония» на 3 февруари т.г. в зала 1 на НДК с изпълнения на прочутата кунгфу школа „Шаолин тагоу”, посветен на Китайската Нова година, която през 2014 г. е под знака на Коня

    На 27 януари 2014 г. министърът на културата д-р Петър Стоянович прие посланика на Китайската народна република у нас Н. Пр. г-н Уей Дзинхуа.
   В началото на разговора двамата направиха преглед на активното развитие на двустранните отношения между страните ни, в това число и на тези в областта на културата. Посланикът на Китайската народна република в София Н. Пр. г-н Уей Дзинхуа изрази задоволство, че само през последните няколко месеца на посещения в КНР са били три официални български делегации, водени последователно от председателя на българския парламент, от министър-председателя на Р. България и от президента на Р. България, което много ясно показва желанието и волята от българска страна ползотворното сътрудничество между държавите ни във всички сфери да продължи да се задълбочава и занапред. Активизирането на отношенията между Р. България и КНР през последните няколко месеца ни радва и поради това, че през настоящата година ще отбележим 65 години от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни, като тази важна годишнина предстои да бъде чествана с различни прояви, допълни посланик Уей Дзинхуа. Дипломатът подчерта, че възможността двете ни страни да активизират още повече сътрудничеството си в сферата на културата ще стане още по-реална, след като Китай и България открият на реципрочна основа и културни институти в столиците си. В тази връзка китайският посланик приветства и подписания на 13 януари 2014 г. в Пекин Меморандум за разбирателство между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република относно взаимното създаване на културни центрове.


    „Българо-китайското сътрудничество в областта на културата има своята многогодишна история и големите географски разстояния не могат да бъдат пречка за успешния ни диалог и контакти”, подчерта министър Петър Стоянович, като същевременно отбеляза, че перспективите за развитие на двустранното културно сътрудничество между България и Китай са много добри и е налице взаимната воля на двете приятелски страни да задълбочават и насърчават културния обмен.
    В хода на разговора посланикът на Китайската народна република Н.Пр. г-н Уей Дзинхуа покани министър Петър Стоянович да уважи с присъствието си предстоящия голям танцов спектакъл "Небесна хармония» на 3 февруари т.г. от 19 ч. в зала 1 на НДК с китайски традиционни танци и зрелищни демонстрации на бойни изкуства на прочутата Школа към манастира Шаолин. Поводът за танцовия спектакъл в НДК на 3 февруари е Китайската Нова година (Чун Дзие), която през 2014-та е под знака на Коня, отбеляза дипломатът. Конят за нас традиционно символизира скоростта и големия успех, уточни посланикът на КНР у нас Н.Пр. Уей Дзинхуа и изрази желанието си колкото се може повече български зрители да присъстват на предстоящия танцов спектакъл, за да могат да се докоснат до красотата, енергията и мистиката на източната култура.


   Министър Стоянович със задоволство прие поканата да присъства на спектакъла в НДК, посветен на Китайската Нова година, като същевременно припомни, че конят има своето заслужено почетно място и в нашата история – известно е, че българите буквално не са слизали от конете си, добре познати са писмените извори, които описват колко удобно са се чувствали нашите прадеди върху своите коне. Надявам се, че 2014-та, Годината на Коня, ще бъде една много успешна и силна година както за България, така и за Китай, отбеляза в заключение министър Петър Стоянович.

   КИТАЙСКИ ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ "НЕБЕСНА ХАРМОНИЯ"
   Магията на Изтока и нетрадиционно изпълнение на Школата към манастира Шаолин, 3 февруари, 19:00 ч., зала 1 на НДК.
   Организатор на изявата: НДК и Посолството на КНР в София. Билети за спектакъла: на касите на НДК и онлайн - на
Тикетпортал.
   Грандиозни китайски танци и движения, свързани с традиционните бойни изкуства, ще може да видим на 3 февруари от 19 ч. в зала 1 на НДК. Поводът е Китайската нова година (Чун Дзие), която през 2014 г. е под знака на Коня. Танцовата трупа „Джънг-джоу” и кунгфу школата „Шаолин Тагоу” ще ни запознаят отблизо с красотата, енергията и мистиката на източната култура. 


    Танцовата трупа „Джънг-джоу” е създадена през 2004 г. и нарича себе си “най-жизнената и вдъхновяваща трупа”. Изпълнителите й са носители на редица награди от конкурси в Китай, те смятат, че са най-добри в „умението си да „рисуват” красиво”. Танцовата трупа „Джънг-джоу» ще изпълни в НДК своите танци “Езеро с лотоси” и «Замислена нощ», както и изключително красивия танц - “Небесен лебед”.
    Легендарната школа „Шаолин Тагоу” е участвала над 700 пъти в различни знaчими у-шу (кунгфу) състезания в и извън Китай. Общо е била наградена с над девет хиляди медала, сред които - над четири хиляди златни отличия. Нейни състезатели са печелили над 300 пъти медали от олимпийски, световни и национални състезания. В София състезателите от «Тагоу Кунгфу школа» ще покажат следните зрелищни демонстрации:
- “Да пребориш вратата на планината”
- “Изключителни кунгфу умения”
- “Храбрият стил на Шаолин”.




Водещи новини

Времето