Заместник-министър Емил Дечев посети Софийския затвор в навечерието на професионалния празник на ГДИН

Заместник-министър Емил Дечев посети Софийския затвор в навечерието на професионалния празник на ГДИН

Заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев бе днес на работно посещение в затвора–София. Той посети корпуса на най-стария и голям затвор в страната и разговаря с лишени от свобода. Заместник-министър Дечев проведе среща в параклиса в затвора и с отец Сергей, като се запозна на място с активната дейност на свещенослужителя и провежданата от него религиозна подкрепа на лишените от свобода. Заедно с ръководството на затвора, той посети библиотеката и фитнес-залата за спортни занимания на закрито. В момента в корпуса на затвора са настанени 526 лишени от свобода, при капацитет 679. 

Посещението на заместник-министъра в Софийския затвор е в навечерието на професионалния празник на работещите в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН).  29 януари е обявен за празник на служителите в ГДИН с решение на Министерски съвет от 2006 г. На тази дата през 1879 г. са утвърдени Привременните правила за учредяването на затворите от императорския руски комисар А. М. Дондуков-Корсаков, като се приема, че с този исторически документ се слага началото на новата наказателно-изпълнителна система в България.

Заместник-министър Дечев пожела на главния директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов да продължи да работи с енергия и последователност, като изисква от структурите на специализираната дирекция честност, морал и отговорност. 

На 29 януари празнуват близо 4500 служители, работещи в 12-те затвора и 26 затворнически общежития от открит и закрит тип; в Поправителния дом за непълнолетни момчета към затвора в гр. Враца и Поправителния дом за непълнолетни момичета към затвора в гр. Сливен, както и в 7-те Областни служби "Изпълнение на наказанията", в чийто обсег са секторите „Арести“ и „Пробация“. 

Водещи новини

Времето