Ученици От Шуменско Сурвакаха Министър Клисарова За Ромската Нова Година

Ученици От Шуменско Сурвакаха Министър Клисарова За Ромската Нова Година

„Да ви е честита Новата година, да сте много здрави и щастливи и никога да не забравяте, че само чрез добро образование можете да имате успешно бъдеще. Аз вярвам във вас, вярвам, че обичате учението и няма да се откажете да вървите напред!” С тези думи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова посрещна ученици от СОУ „Цанко Церковски” – с. Никола Козлево, и ОУ „Христо Ботев” – с. Каспичан, област Шумен.

Децата представиха в МОН обичая за Василица – най-големия ромски празник. Те разказаха притчата за Банго Василий – старецът, който пътувал дни наред и преживял много премеждия, но въпреки умората намира сили в нощта на 14 януари да влезе във всеки ромски дом, за да донесе на фамилията здраве, щастие, благоденствие и веселие. Домакините с нетърпение го очакват край отрупана с традиционни ястия трапеза и тържеството започва с много песни, танци, гадания за бъдещето и всеобщо  веселие. Ученикът Баръш Билял, предрешен като Банго Васили, наричаше пожелания за здраве, за щастие, за богатство докато децата сурвакаха проф. Клисарова, черпиха с питка с късмети, пяха и танцуваха.

След тържеството министър Клисарова се срещна с директорите на двете училища – Павлина Филева на ОУ „Христо Ботев” и Катилиян Костадинов на СОУ „ Цанко Церковски”. На срещата присъстваха кметът на община Каспичан Милена Недева и Деян Колев, председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Проф. Клисарова сподели с гостите, че усилията на министерството са насочени към намаляване на броя на отпадналите от училището деца и към утвърждаването на професионалното образование. „Целта е то да позволи на учениците да придобият нови знания, умения и компетентности, да им позволи да учат и работят едновременно и така да се реализират по-добре в професията, която са избрали”, обясни проф. Клисарова. Директорите разказаха за своя опит в работата с ромски деца, за възможностите за задържането им в училище, за повишаването на успеха им, както и за стремежа им да продължат обучението си в университети. Те се похвалиха, че през последните две години от техните училища почти няма отпаднали ученици и подкрепиха идеята на МОН за въвеждането на дуалното образование като най-рационалната възможност за едновременно получаване на диплома за средно образование и овладяването на професия, която гарантира реализация на завършилите ученици.