Заместник-министър Георг Георгиев прие в МВнР висши американски военни

Заместник-министър Георг Георгиев прие в МВнР висши американски военни

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев прие в Министерството на външните работи висши американски военни от групата „Кепстоун“, с които обсъдиха въпроси от дневния ред на двустранните отношения, регионалната и международната сигурност.

„САЩ са наши съюзници и стратегически партньори, с които имаме общи интереси в сферите на сигурността, икономиката, инвестициите“ , заяви заместник-министър Георгиев. Той напомни, че съгласно постигната договореност по време на посещението във Вашингтон на министър-председателя Бойко Борисов през ноември 2019 г. българо-американските отношения са поставени на ново, по-високо равнище чрез стартиралия през януари Стратегически диалог.

Заместник-министърът отбеляза, че за българската страна по двустранна линия от приоритетно значение са въпросите за приемане на страната ни в програмата за безвизови пътувания на САЩ, подписването на Споразумението за социална сигурност, както и получаването на подкрепа от Съединените щати България да се присъедини към ОИСР.

„Работим усилено за задълбочаване на партньорствата ни и в рамките на НАТО. Закупените от нас самолети Ф16 са доказателство, че се стремим да увеличаваме все повече интегритета си в Алианса. Инвестираме както в национална сигурност, но така също и в колективната отбрана”, каза Георг Георгиев.

Заместник-министърът на външните работи представи пред американските военни приоритетите в българската външна политика. „Българската дипломация винаги е била много балансирана както по отношение на съседните страни, така и в Черноморския регион“, заяви Георг  Георгиев. Той подчерта, че България се ръководи от принципа на добросъседските отношения и взаимноизгодното сътрудничество, а българският геополитически, но и цивилизационен избор е ясен и необратим – България е член на ЕС и НАТО, има проевропейско правителство, което стриктно се придържа към целите и ангажиментите си в ЕС.

Водещи новини

Времето