Как български гангстери заграбиха и разграбиха “Олимпик”

Как български гангстери заграбиха и разграбиха “Олимпик”

Важно е да се изясни “фалшификацията, съдържаща се в официална кореспонденция към и от Министерството на външните работи на България, част от която са дипломатическа нота КО 194-45-1/30.04.2015 г. и други документи, съвпадаща с датите около престъплението” – съобщиха от фирмата “Емко” на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев след като прокуратурата обвини трима неназовани руснаци за покушението срещу него през 2015 г.

 

Документът от МВнР, който Емко и Белингкет посочват като обект на фалшификация.

 

Въпросният документ беше публикуван от разследващия сайт Bellingcat в голямото им разследване, разкрило присъствието на офицери от ГРУ в България и предполагаемата им връзка с отравянето на Гебрев и негови близки с отровно вещество от класа на “Новичок”.

В нотата от Външно до посолството на Азърбайджан се цитират оръжейните фирми “Трансмобил” и “Алгънс” като реалните български износители на оръжейна пратка. Последното уточнение е важно, защото според Bellingcat в документа първоначално е вписана фирмата “Емко”, а впоследствие е коригиран с имената на двете фирми, които са и реалните износители. Датата на дипломатическата нота съвпада с времето на първата атака срещу Гебрев.

От сайта Bellingcat не дават документално потвърждение за фалшификацията и подробности в какво именно се състои тя, но подчертават, че едва ли тази доставка е причина за “острата операция” срещу оръжейния бос, тъй като чисто логистично офицерите на ГРУ са започнали да я организират месеци по-рано, резервирали са хотели и са планирали полети.

Сега обаче от “Емко” твърдят, че имат “сериозни основания” да смятат, че “следите водят именно към вероятни мотиви и съучастници”, цитирайки този документ.

Ако е налице фалшификация и манипулация, подставяща “Емко”, тя би трябвало лесно да се установи от прокуратурата чрез проучване на наличния в МВнР документооборот, предшествал нотата с номер КО 194-45-1/30.04.2015 г. Всяко разрешение за полет, пренасящ оръжие, се придружава със заявителни писма, разрешителни и съгласувания с друга държава, които няма как да бъдат подменени.

От ключово значение са също и фирмите, които влизат в колизия с “Емко” като истински или мними доставчици на оръжията. Биволъ проучи собствеността на “Трансмобил” и “Алгънс”, които са свързани с неслучайни хора, близки до управляващите и до ноторни фигури от организираната престъпност.

Алгънс – “убийствен удар” от ортак на Барона

Нотата с номер КО 194-45-1/30.04.2015 г. е всъщност част от официална преписка между Азербайджан и България, с която се уреждат доставки на оръжия закупени от Пентагона за умерените сирийски бунтовници в Сирия. Програмата наречена „Обучение и снабдяване“ първоначално e за 500 милиона долара, но впоследствие се разраства до 1,2 милиарда. Както показа разследване на OCCRP и BIRN от 2016 г. наречено “Убийствен удар” в тази програма България има ключово значение, като българският оръжейно-промишлен комплекс е спечелил стотици милиони.

Оръжията, плащани от Пентагона, са договаряни от американски компании посредници с български фирми. Сред тях е и фирмата “Алгънс”, която също фигурира в нотата на Външно, цитирана от “Емко”. Разследване на Арам Ростон от Buzzfeed доказа, че тя принадлежи на Александър Димитров, бивш съдружник на известния гангстер Боян Петракиев – Барона.

Самият Петракиев заяви тогава, че той е бил този, който е запознал Димитров с „влиятелни хора“, и че точно неговите връзки са помогнали на Димитров да се превърне в днешния успешен бизнесмен. „Преди да му помогна Димитров беше нищо,“ хвали се той пред Buzzfeed.

“Алгънс” обаче не доставя само новопроизведено българско оръжие, а изкупува и продава оръжия и муниции съветски модел от трети държави като Албания. При изпитания на една от гранатите с изтекъл срок на годност на полигона край Анево загина Франсис Норвило, ветеран от US Navy и експерт по оръжия.

Конкретната доставка на “Трансмобил” и “Алгънс” е за Министерството на отбраната на Азербайджан. Каспийската държава е използван като посредник за последващото прехвърляне на оръжията към Сирия. Няма информация какво е съдържанието на пратката.

Трансмобил – собственикът на ТВ Европа и фронтмен на Пеевски

Проверка на Биволъ показа, че в момента “Трансмобил” е съсобственост на Добрин Иванов (с мажоритарен дял от 4500 дяла) и на бившия директор в “Дунарит” Пламен Симеонов (с 500 дяла). Двамата са съсобственици от 2012 г., като преди това дялове са имали грузинецът Леван Альохин и фирмата “ДиПи” ЕООД, която е на Иванов.

От 2017 г. Добрин Иванов чрез “ДиПи” и в лично качество се явява собственик телевизията “ТВ Европа”, която се профилира като пропаганден рупор на партията на власт ГЕРБ с водещ Георги Харизанов. Преди това телевизията беше собственост на евродепутата от ГЕРБ Емил Стоянов, брат на бившия президент Петър Стоянов.

Телевизия Европа е с едноличен собственик Добрин Иванов и се представлява от Георги Харизанов.

Забавно съвпадение е, че през 2009 неуспешен опит да придобие дял в телевизията направи австрийската фирма “Стевия Комюникейшънс”, представлявана от Карл фон Хабсбург–Лотринген и Христо Грозев, който е съавтор на разследването на Bellingcat за Гебрев.

“ДиПи” обаче е известна и с координирани действия заедно с офшорката “Виафот” в рейдърска атака, за да се отнеме от Гебрев собствеността на оръжейния завод “Дунарит” (виж разследване на Капитал). След разрива между депутата Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, последван от краха на банката КТБ,  “Дунарит” остана в сферата на влияние на Василев. Кръгът около Пеевски от години опитва да сложи ръка върху този ценен актив с помощта на институциите.

Както показа разследване на Биволъ, базирано на Панамските документи, “Виафот” е собственост на адвоката на Делян Пеевски – Сашо Ангелов. Бащата на Сашо Ангелов е полковникът от Държавна Сигурност Параскев Параскевов – бивш зам. Министър в МВР по време на Виденовото правителство, отговарящ за направление Национална сигурност.

В миналото Параскевов е бил близък до групировката СИК/Интергруп, от която произхожда и премиерът Бойко Борисов, а в момента е ключова фигура в тесен кръг от ДС-офицери, считан за ядро на т.нар. “Задкулисие”. С тази дума е прието да се обозначава  сенчестата паралелна власт в България, която чрез овладяване на съдебната система, медиите и стратегически активи провежда бизнес и политически интереси в синхрон с интересите на Кремъл.

Стъпвайки на партийната и задкулисна опора, бизнесът с оръжия на Добрин Иванов върви добре. Според в. Капитал той има 100 милиона оборот за 2017 г. През 2019 г. Добрин Иванов се обзавежда и с още една компания за търговия с оръжие – “Трансармъри”, в която е съдружник със Станчо Петков, бивш директор в държавния оръжеен холдинг “Терем”.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: English Russian

Водещи новини

Времето