Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Живко Д., обвинен за държане с цел разпространение на над 6 килограма канабис

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Живко Д., обвинен за държане с цел разпространение на над 6 килограма канабис

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Живко Д. Той е обвинен за това, че на 14.11.2019 г. в с. Чукарка, общ. Айтос, обл. Бургас, в къща, без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество –  над 6 килограма канабис (коноп, марихуана) – престъпление по чл.354а, ал.1, изр. 1, предл.4 от НК. Подробности по разкриване на случая и повдигнатото обвинение разкриха пред медиите г-н Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Радослав Сотиров – Директор на ОД на МВР – Бургас.

Старши комисар Сотиров съобщи, че до къщата, в която са открити наркотичните вещества, е достигнато след проведени поредица оперативно издирвателни мероприятия. В последствие е задържано и обвиняемото лице. По думите на старши комисар Сотиров, в къщата са намерени над 6 килограма канабис, разделен на 22 000 дози, който по цени на свободния пазар възлиза на 300 000 лева. Характерно за открития канабис е  много високата честота на тетрахидроканабинол в него – 18 процента. Старши комисар Сотиров добави, че наркотичното вещество е било предвидено за разпространение на местния пазар.

Прокурор Чинев съобщи, че вече е повдигнато и предявено обвинение на 38 – годишен мъж, който има предходни осъждания. Задържан е за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия. Прокурор Чинев  каза още, че предвиденото в закона наказание за това престъпление е от 2 до 8 години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от 5000 лева до 20 000 лева. Той добави, че в къщата са открити още над 20 килограма суха тревна маса, която се обработва от експерти, като се очаква от нея също да остане евентуално около 6 килограма канабис. Така общото тегло на открит канабис ще бъде вероятно около 12 килограма.

Прокурор Чинев и старши комисар Сотиров се обединиха около мнението, че до успешната реализация на операцията се е стигнало благодарение на отличната координация между прокуратура и полиция.    

Водещи новини

Времето