Хората на ДПС и ГЕРБ няма да връщат пари за къщи за тъщи

Хората на ДПС и ГЕРБ няма да връщат пари за къщи за тъщи

Големци от ГЕРБ и ДПС, които са най-многобройни сред облажилите се с къщи за гости с европейски пари, няма да връщат субсидията на ДФЗ – това става ясно от списък със санцкионирани проекти публикуван от ДФЗ след журналистическо запитване на Биволъ, на което първоначално получихме отказ.

Оказа се, че обект на проверка са били само къщите, за които не е изтекъл петгодишния мониторингов период след сключването на договора. Това решение на ДФЗ да ограничи обхвата на проверките противоречи на нареждането на премиера Борисов от 30.04.2019. Тогава на правителственото заседание той разпореди на Румен Порожанов да се проверят всички къщи за гости и ако има виновни да се дават на прокуратурата.

Министър Порожанов бодро рапортува, че от 746 къщи вече са проверени 110 и 32 от тях са санкционирани с 10 млн. лева.  Няколко дни по-късно, след разкритие на Биволъ за недекларирани имоти на съпругата му, Порожанов подаде оставка.

Към днешна дата ДФЗ е проверил само 288 проекта, като се е ограничил единствено до проектите, за които не е изтекъл мониторинговия период от 5 години. Това значи, че те са сключили договори за субсидията след средата на 2014 г., защото проверките започнаха реално през лятото на 2019 г.

Останалите 458 къщи, които са сключили договори по-рано, не са посетени и проверени, въпреки премиерските клетви, че ще бъдат инспектирани всички къщи за гости без изключение.

От 288 проекта 253 са с нередности и са образувани производства за пълна или частична санкция. Това прави близо 90% от проектите, при допустимост от 6% с нередности. Цели 158 проекта са с наложена пълна санкция от 100% за общо 43,1 млн. лв. С частична санкция са 95 проекта за общо 3,3 млн. лева. Още 12 инвестиции са в процес на обработка и за тях няма произнасяне. Само 23 са проектите, на които не е наложена санкция.

ДФЗ обаче не публикува списък с проектите с частична санкция а само тези, които ще връщат 100% от субсидията, а те са 158 на брой.

Частичната проверка – удар по данъкоплатеца и прикриване на големци от ГЕРБ и ДПС

При такъв огромен процент злоупотреби е очевидно, че е компрометирана цялата европейска програма. По правилата на ЕК следва да бъде наложена 100% санкция и България ще трябва да връща над 300 милиона лева. Брюксел ще си прибере парите от българския данъкоплатец и за изрядните къщи, и за къщите с нередности.

Единственият начин поне част от тези пари да се върнат в хазната е като се глобят бенефициентите на проектите с нередности. Но явно държавата е решила да опрости напълно евентуалните грехове на цели 458 къщи за гости!

Няма основателна причина да не бъдат проверени всички проекти за къщи за гости, които само допреди 3-4 години също са били в мониторингов период. Всъщност мониторинговият период се отнася за спонтанните проверки на ДФЗ дали се изпълнява бизнес плана, но при създалата се ситуация трябва щателна проверка на всички проекти. Това се предвижда и в договорите с бенефициентите, които са длъжни да пазят цялата документация свързана с проекта минимум 10 години.

Сред тях е и прочутата “къща на тъщата” на бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков – лична вила в село Лиляново на терен, който Червеняков продал на фирма на тъща си, а тя вдигнала градеж с европари. Както показа проверка на Биволъ още през 2016 г., къщата никога не е функционирала като семеен хотел. Тъщата обаче няма да върне нито лев в хазната, защото не е била проверена.

Ограничаването на проверките до мониторинговия период също така прикрива скандалните проекти на лица, свързани с управляващите от ГЕРБ и ДПС, разкрити в разследвания на Биволъ. Ето кои от тях се спасяват от глоби ако сегашното положение се запази и няма допълнителни проверки:

  • На дъщерята на кмета на Долна Баня Владимир Джамбазов от ГЕРБ;
  • На бившия общинския съветник от ГЕРБ Джамал Асанов, бивш кмет на Борино;
  • На кмета на Луковит Иван Грънчаров от ГЕРБ;
  • На първи братовчед на съпругата на областния управител на Смолян и бивш депутат Недялко Славов от ГЕРБ;
  • На първия братовчед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев от ГЕРБ;
  • На лидера на ГЕРБ в с. Сърница Мустафа Аликанов;
  • На съпругата на хотелиера Димитър Катранджиев, близък приятел на Костадин Коев, кмета на Велинград от ГЕРБ;
  • Два проекта на роднини на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев;
  • На депутата Йордан Апостолов от НФСБ;
  • На роднините на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, които имат цели пет проекта за къщи за гости в родното му с. Борино – нито един не е санкциониран;
  • На съпругата на кмета на Юндола Мехмед Мустафа Местан от ДПС;
  • На дъщерята на общинския съветник от ДПС в Харманли Сезгин Мустафа.

Освен тях отървават санкциите и няколко лица свързани с т.нар. опозиция:

  • На дъщерята на кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев (преди подкрепен от БСП, сега НДСВ);
  • На свекъра на Елена Йончева от БСП;
  • На сина на депутата от БСП Васил Миланов Антонов;
  • На сина на общинския съветник от ЗНС Александър Даскалов;
  • На бившия съветник от БСП и син на бившия първи секретар на БКП Костадин Шулев.

В интерес на истината, сред санкционираните има и свързани с ДПС. 100% санкция отнасят два проекта на сина и дъщерята на кмета на Минерални бани Мюмюн Али Искандер, както и на сестрата на Антоанета Асенова, девета в листата на ДПС за европейските избори. От приближените на ГЕРБ е санкционирана и секретарката на община Сливница Ани Иванова. Сред санкционираните е и прокурорката от Благоевград Анна Аврамова-Градева.

Пълният списък на проектите с установени нередности може да бъде видян в специализираната търсачка на Биволъ за “къщите за тъщи” тук. Списъкът с проектите със 100% санкция можете да видите тук.

Освен ДФЗ, проверки на къщите за гости започна и прокуратурата. Освен за изпълнението на бизнес плана и целите на проекта, които се инспектират от ДФЗ, тя трябва да проучва евентуални конфликти на интереси, произход на средствата и търговия с влияние.  Вече няколко месеца няма информация какви са резултатите от тези проверки.

Засега единственият успех на прокурорите е обвинението срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за когото Биволъ разкри, че е построил с европейски пари луксозна вила с басейн с минерална вода. Той също ще трябва да връща цялата неправомерно получена субсидия от 200 000 евро.

***