Информационен бюлетин

Информационен бюлетин

Добро дело. 51-годишен жител на с. Бело поле е спасил живота на четирима млади хора, пострадали при пътен инцидент. Около 20.00 часа снощи лек автомобил „Опел Астра”, управляван от 29-годишна благоевградчанка, движейки се по третокласен път с несъобразена с пътните условия скорост от местността „Бодрост” към Благоевград, на дясна крива поднася, излиза в ляво от пътното платно и се преобръща в коритото на р.Бистрица. В колата пътували и трима нейни спътници на възраст 25 и 26 години. Минути по-късно оттам с колата си минал и Й.Й. от с. Бело поле. Той видял следите на автомобила и в мрака съзрял във водите катастрофиралата кола. Веднага спрял, слязъл при коритото на реката, счупил предното и задно стъкло на падналия автомобил, извадил и транспортирал до болницата премръзналите четирима бедстващи. Пробата с техническо средство за наличие на алкохол в кръвта на 29-годишната шофьорка е отрицателна.

Бургас. Полицаи предотвратиха измама. В петък по обед служители от сектор «Криминална полиция» при Второ РУП забелязали в района на банков офис на бул. «Демокрация» криминално регистрирания В.М./42 г./ да разговаря с възрастен мъж. Те изчакали влизането и излизането на  пенсионера от сградата на банката. Когато възрастният човек тръгнал по булеварда с В.М., полицаите ги спрели за проверка.  Оказало се, че В.М. се е представил за бивш служител на МВР и настоящ социален работник. Предложил на възрастния мъж да му «уреди социални помощи», като за целта той трябвало да изтегли спестяванията си и да му ги предостави. Пенсионерът изтеглил 8 000 лв., които не успял да предостави на криминално проявения заради своевременната намеса на полицейските служители. В.М. е задържан и отведен във Второ РУП, където направил пълни самопризнания. Установено е, че в момента той бил в отпуск по болест от бургаския затвор, в който изтърпява присъда. Отпускът му е прекратен и В.М. е приведен в затвора. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера във Второ РУП 62-годишен бургазлия съобщил, че от имота му на ул. «Одрин» е отнет товарният му автомобил «ГАЗ 53», с бургаска регистрация. След бърза реакция полицейските служители установили извършителя – 36-годишния К.Т. от Бургас, който с нает от него  автомобил на «Пътна помощ» преместил товарното возило в промишлена база. Там го нарязал и предал за скрап. При огледа са открити металният фургон, седалките, гумите и бутилката за газ пропан-бутан на товарния ГАЗ. К.Т. направил пълни самопризнания, по случая е образувано досъдебно производство.

София. 27-годишен френски гражданин е задържан от служители на Първо РУП непосредствено след извършена от него кражба на вещи от автомобил. Това се случило около 0.35 часа на 24 януари, в ж.к. „Дианабад”, след сигнал от жител на района, който забелязал мъж със съмнително поведение около паркираните автомобили. Чужденецът- В.Б., пребиваващ в София бил засечен  непосредствено до разбития автомобил, а наблизо имало още една похитена кола. От първия автомобил липсвали лични вещи, а от втория - дамска чанта и други неща. При обиск, у В.Б. било открито липсващото имущество. Предприети са процесуално-следствени действия в дома на задържания, където били открити 4 авто-радио касетофона и други вещи, предмет на други две подобни посегателства. За случая е образувано бързо производство, като след доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура френският гражданин бил привлечен като обвиняем по чл.195 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.

Служители на Второ РУП задържали 53-годишен мъж за грабеж. На 18 януари възрастен мъж съобщил в районното управление, че около 11 часа същия ден на бул. „Христо Силянов” непознат мъж издърпал от ръцете му портфейл с около 220 лева и лични документи и избягал. След издирване служителите на реда тръгнали по следите на столичанина П.И., известен на полицията и осъждан за подобни деяния. След доклад на материалите по случая в Софийска районна прокуратура, П.И. е привлечен като обвиняем по чл.198 от НК. Наложена му е постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Двама непълнолетни младежи са задържани в Четвърто РУП за грабеж. На 21 януари разтревожен баща подал сигнал в районното управление, че същия ден, около 16.20 часа близо до столичен търговски център двама непознати младежи заплашили непълнолетния му син и му отнели 20 лева. По горещи следи полицейските служители задържали единия от извършителите - 17-годишен младеж от София, познат на полицията с подобни прояви. След допълнително издирване последвало задържането и на втория извършител - негов връстник, също от столицата, известен на органите на реда и осъждан за подобни деяния. След доклад на материалите по случая в Софийска районна прокуратура, двамата били привлечени като обвиняеми по чл.198 от НК и задържани със 72-часова мярка. След изтичането й, спрямо единия младеж е взета мярка за неотклонение „надзор на инспектор от детска педагогическа стая”, а другият бил оставен за постоянно в ареста.

Смолян. Бързо производство е започнато в РУП-Златоград срещу 37-годишен мъж от гр.Неделино. В събота, около 12 часа, в Неделино, той отправил закани за убийство срещу полицейски служител от местния участък. Задържан е за срок от 24 часа.  С решение на съда в Златоград, за проява на дребно хулиганство по чл.1 от УБДХ е наложено  административно наказание "глоба" 100 лв. и на 62-годишната майка на задържания 37-годишен мъж, която отправила обидни думи към служители на РУП-Златоград. Инцидентът е станал по повод издадена обезпечителна заповед във връзка с незаконно строителство, която двамата нарушители не спазили и не са се подчинили на полицейските разпореждания. 

Хасково. Заради притежаване на дрога,  двама жители на областния град са задържани при две полицейски операции. При първата акция  криминалистите иззели 12 грама канабис от 19-годишен младеж, който е  задържан до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Същия ден полицаите предприели още една проверка и претърсване на адрес в града. В хода на операцията, в жилището на 25-годишен хасковлия, са намерени и иззети 2 пакетчета с 14 грама амфетамин, още 24 грама от същото вещество - във вид  на пресовка, пликче с канабис, електронна везна със следи от двата наркотика. Познатият на органите на реда мъж е задържан до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Пловдив. Служители на Второ РУП разкриха авторите на взломна кражба от магазин в областния град. Както бе съобщено, от павилион на територията на районното управление в петък бяха откраднати цигари на обща стойност около 2000 лева, плейстейшън и 120 лева оборотни пари. В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са установени извършителите - пловдивчаните К.А. /29 г./ и 36-годишните К.К. и А.К. , и тримата с криминални прояви и осъждани. С постановление на Районна прокуратура – Пловдив К.А. и К.К. са приведени за 72 часа в следствения арест. Съучастникът им А.К. се укрива от полицията и е обявен за издирване.

Кърджали. За кражба от хранителен магазин в Кърджали Д.А./30г./ е задържан в полицейското управление, а след това приведен в следствения арест за срок до 72 часа.  Престъплението бе извършено преди 10 дни, в обекта бе проникнато през счупен прозорец и бяха откраднати 200 кутии цигари и луканки. Работата по изясняване на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

София-област. 23-годишен костинбродчанин е с повдигнато обвинение за отправяни закани за убийство. На 18 януари, около 11 часа, двама младежи от Костинброд подали сигнал в полицията за отправени към тях заплахи и закани за убийство с огнестрелно оръжие. Потърпевшите, на 20 и 25 години, обяснили, че случката се е разиграла на ул. „Гео Милев“ в града. Те посочили и името на извършителя, с когото единият от тях имал стар конфликт. По случая било образувано досъдебно производство. Веднага след сигнала, автопатрул издирил и открил лекия автомобил „Ауди А4“, управляван от 23-годишния Л.З., регистриран в полицията за хулиганство и побои. Колата била иззета, а след кратко издирване бил задържан и авторът на заканите, който опитал да се укрие от органите на реда. На 24 януари с постановление на наблюдаващия прокурор по делото на Л.З. е повдигнато обвинение  за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа, след което е приведен в следствения арест.

Плевен. На 26 януари, около 01.00 часа, на първокласен път София - Русе автопатрул спрял микробус „Пежо боксер“, управляван от 25-годишен мъж от село Буковлък. Заедно с него в колата пътувал и 38-годишен негов съселянин. При извършената проверка служителите на реда открили в микробуса около 120 чувала с тютюн. Мъжете са задържани за срок до 24 часа. На място е извършен оглед от разследващ полицай. Микробусът и тютюнът са оставени на съхранение в плевенското Първо РУП. За престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК е уведомен районен прокурор. Работа по случая продължава.

97 кутии с контрабандни цигари, седем  кутии с по 200 къса със заготовки за цигари и 9.800 килограма с насипен тютюн конфискували плевенските полицаи при поредната си акция срещу незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки. На улица „Лозенка“ в града служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ извършили проверка на лек автомобил „Порше“, управляван от 44-годишна плевенчанка. В автомобила, под предна седалка, служителите на реда открили две чанти, съдържащи 36 прозрачни полиетиленови плика с тютюн с общо тегло около 6.400 килограма. Количеството е предадено с протокол за доброволно предаване. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Нанесената щета на републиканския бюджет от невнесен акциз е в размер на около 972.8 лв. Работата по случая продължава.

Габрово. На 23 януари в РУП – Дряново бил получен сигнал, че двама непознати периодично отнемат различни суми от 15-годишно местно момче. Според постъпилата информация, в рамките на няколко последователни дни, те пресрещали момчето близо до дома му. Използвайки заплаха, че ще му нанесат побой, го принуждавали да им даде парите си. Полицейските служители незабавно предприели оперативно-издирвателни действия и още на следващия ден, около 7.30 часа, задържали осъждания С.Б. /20 г./ от великотърновското с. Михалци и 14-годишно момче от Дряново. Двамата са арестувани непосредствено след като взели от потърпевшия поредните 20 лв. Задържани са за срок до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 143, ал. 1 от НК.

Пазарджик. Четирима извършители на кражби са задържани от служителите на полицейските управления в областта. Неизвестни разбили входната врата на стопанска постройка в двора на 71-годишна жителка на панагюрското село Попинци и откраднали две туби с домашно приготвен алкохол и моторен трион. В резултат на разследването били задържани живеещите в същото село М.К. /18 г./ и негов 14-годишен съучастник. Откраднатото е открито у тийнейджърите.
Вчера в полицейското управление на Велинград бил получен сигнал за кражба на захранващ кабел от спомагателна сграда на плувен комплекс. Органите на реда реагирали незабавно и в резултат на това е установен извършителят - велинградчанинът С.М. /31 г./.

Пътни инциденти. 57-годишен мъж е починал при пътно-произшествие. Снощи, към 20.00 часа на пътя между хасковските села Горски извор и Върбица е станал инцидент с лек автомобил „Мерцедес”, шофиран от водач от Първомай и турски ТИР „Мерцедес” с ремарке, управляван от 38-годишен турски водач. Поради движение с несъобразена с пътните условия скорост, при заобикаляне,  водачът на товарната кола не осигурил достатъчно странично разстояние на спрелия с аварийни светлини лек автомобил и го блъснал. Завлякъл е и намиращият се извън колата шофьор,  който от удара е починал на място. След катастрофата, виновният водач е напуснал местопроизшествието и се е укрил. В последствие е задържан на територията на ОДМВР-Пловдив. Образувано е досъдебно производство.

ГДПБЗН. Към 12:00 часа на територията на Област Бургас са евакуирани две родилки и един човек за хемодиализа от с.Топчийско и с.Средна Махала до Айтос. Евакуирани са и двама човека от лек автомобил, закъсал за с. Дрянковец. Населени места без ел. захранване - кв. Сарафово, с. Белодол, с. Черноград, с. Тополица, с. Зетьово и с. Ябълчево. Обявено е бедствено положение в община Руен. На територията на област Варна служителите на ГДПБЗН са реагирали на 26 сигнала. От тях – два за транспортиране за хемодиализа, 5 – за евакуация е 19 - за паднали дървета. Обявено е бедствено положение в община Дългопол. Метеорологичната обстановка в Област – Силистра  продължава да бъде усложнена, поради образуваните снежни преспи от силния вятър през нощта. В община Кайнарджа има 15 села без електричество, работи се по отстраняване на авариите. Пътят Силистра - Русе е проходим.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

Водещи новини

Времето