PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

Президентството: Президентът Румен Радев удостои посланика на Република Косово Шпенд Калаба с орден „Мадарски конник“ втора степен

Източник: Президентство на Република България
Обновено: вт, 26 юни 2018 16:47
Линк към оригиналното съобщение: http://www.president.bg/news4491/prezidentat-rumen-radev-udostoi-poslanika-na-republika-kosovo-shpend-kalaba-s-orden-madarski-konnik-vtora-stepen.html

Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 посланика на Република Косово у нас Шпенд Калаба с орден „Мадарски конник“ втора степен. Високото държавно отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за развитието на отношенията между България и Косово.

„В рамките на вашия мандат България работеше активно за развитието на демократично, проспериращо и мултиетническо Косово и за успешната му международна интеграция, а по времето на българското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите от Западните Балкани бяха поставени във фокуса на европейския интерес“, заяви по време на церемонията президентът Радев.

Държавният глава открои личния принос на посланик Калаба за положителния импулс в двустранните отношения, задълбочаването на сътрудничеството в сфери от взаимен интерес и подписването на  Меморандума за сътрудничеството в областта на европейската и евроатлантическа интеграция между правителствата на двете държави и Спогодба за сътрудничество в областта на културата.

Посланик Шпенд Калаба заявиот своя страна, че за него е голяма чест да получи високото държавно отличие. „Този орден не е само признание за мен, но и за народа на Република Косово“, каза посланик Калаба и напомни, че през тази година се навършват десет години от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Той благодари на президента Румен Радев за силната му ангажираност с европейската интеграция на държавите от региона на Западните Балкани.