PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

Президентството: Андрей Киска към Илияна Йотова: България може да разчита на подкрепата на Словакия за Шенген и еврозоната

Източник: Президентство на Република България
Обновено: ср, 19 сеп 2018 12:30
Линк към оригиналното съобщение: http://www.president.bg/news4604/andrey-kiska-kam-iliyana-yotova-balgariya-mozhe-da-razchita-na-podkrepata-na-slovakiya-za-shengen-i-evrozonata.html

Предизвикателствата и бъдещето на Европейския съюз обсъдиха българският вицепрезидент и президентът на Словашката република

„В наше лице България има верен приятел и може да разчита на нашата подкрепа за Шенген и еврозоната.“ Това заяви президентът на Словашката република Андрей Киска на среща с вицепрезидента Илияна Йотова, която е на посещение в Братислава.

Киска поздрави страната ни за успешното председателство на Съвета на Европейския съюз. На срещата бе изразено общото мнение, че на страните от Западните Балкани трябва да им бъде предложена визия за реална евроинтеграция и заедно с държавите членки да работят за развитието на ЕС. Българският вицепрезидент изрази надежда следващите председатели на Съвета на ЕС да продължат започнатата от България политика към тези страни.

Предизвикателствата и бъдещето на ЕС бяха обсъдени на срещата. Основен проблем е миграцията. „Надявам се след европейските избори догодина да се появят силни лидери с идеи, които да работят за нова, преструктурирана политика за миграцията“, заяви Илияна Йотова.

„Популизмът набира все повече сила, тъй като предлага лесни отговори на трудните въпроси и разчита много на страха“, отбеляза Андрей Киска.

„Трябва да отстояваме позициите и интересите на Централна и Източна Европа в рамките на ЕС, защото не сме постигнали още така желаното равноправие и солидарност“, подчерта на свой ред вицепрезидентът.

Като общи за България и Словашката република бяха определени проблемите с демографията и липсата на работна ръка.