PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

МС: Вицепремиерът Меглена Кунева обсъди с македонския си колега европейската интеграция на Македония

Източник: Министерски съвет
Обновено: четв, 17 дек 2015 12:00
Линк към оригиналното съобщение: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=3717&g=

България винаги е имала последователна позиция, че е в неин национален интерес съседите й да имат ясна европейска перспектива, за да има стабилност в региона. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на среща с македонския вицепремиер Фатмир Бесими. Европейската перспектива е стимул за демокрация и реформи, но е труден процес и изисква категорична политическа воля за постигането на критериите за членство, подчерта Меглена Кунева.

От своя страна македонският вицепремиер Бесими изброи мерките, които правителството и политическите сили предприемат за стабилизиране на политическата ситуация в страната му, както и мерките, изисквани от Европейската комисия в областта на медийния плурализъм, честността на избори и борбата с корупцията. Кунева коментира, че тези действия са стъпка в правилната посока и изрази надежда предсрочните избори през април да дадат стабилност на страната. Тя посочи, че между България и Македония е необходимо да се подпише Договорът за добросъседство.  В двустранните ни отношения има все още открити въпроси, но е важно те да бъдат преодолявани стъпка по стъпка в конструктивен тон, категорична беше Кунева.

Двамата вицепремиери обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на европейската интеграция на Македония, включително и възможностите за обмяна на опит. Кунева посочи, че изключително важно за европейската интеграция е създаването на устойчиви институции и реалното прилагане на законите, които се приемат. Двамата обсъдиха и възможностите за трансгранични проекти.

Вицепремиерът Кунева заяви още, че макар Македония да е извън ЕС, тя има своето място в разговорите на Съюза по мигрантската криза. Сътрудничеството с ЕС и страните членки по темата е база за общи действия и решаване на кризата, посочи още тя.