PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

ГЕРБ: Цветан Цветанов в Брюксел: Следващото предизвикателство пред ЕС ще бъде как да се противопоставим на радикализацията

Източник: ПП ГЕРБ
Обновено: пон, 25 юни 2018 08:00
Линк към оригиналното съобщение: http://gerb.bg/bg/news/detail-cvetan_cvetanov_v_bryuksel_sledvashtoto_predizvikatelstvo_pred_es_shte_bade_kak_da_se_protivopostavim_na-49030.html

Следващото предизвикателство пред ЕС ще бъде как ефективно да се противопоставим на радикализацията. Това заяви в Брюксел председателят на ПГ ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на втория панел на Срещата на върха на председателите на парламентарните групи от ЕНП в националните парламенти.

Евродепутати и народни представители в националните парламенти обсъждат заедно с еврокомисаря Джулиян Кинг и заместник-изпълнителния директор на Европол Вил ван Гемерт сигурността и охраната на границите, борбата с тероризма и радикализацията, както и киберсигурността.

При откриването на работния панел Цветан Цветанов подчерта, че е добре, че в проекта на многогодишната финансова рамка след 2020 година са заделени повече средства за охрана на външната граница и управление на миграцията. "Надявам се да се увеличи и вниманието към работата на Европол, както и финансовата подкрепа за агенцията, защото тя има ключова роля за осигуряване на сигурността на гражданите и справяне с предизвикателствата пред ЕС като например радикализацията", посочи Цветанов, който е и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание.

На 19 март в София с пълен консенсус бяха приети процедурните правила за работата на Съвместната група за парламентарен контрол на дейността на Европол. Това даде възможност на Цветан Цветанов като съпредседател на групата и ръководител на българската делегация към нея да участва в заседанието на Управителния съвет на Европол на 4 май в София и да обсъди с членовете на съвета модалностите на бъдещото сътрудничество с групата. Този напредък в работата на Съвместната група беше постигнат в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство.

„Парламентарният контрол е важен, защото осигурява подкрепа за повече ефективност и легитимност в дейността на Европол“, обясни Цветанов.