PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

Президентството: Президентът Радев: Международната награда на Херцога на Единбург развива млади хора, отговорни към бъдещето

Източник: Президентство на Република България
Обновено: пет, 21 сеп 2018 17:47
Линк към оригиналното съобщение: http://www.president.bg/news4610/prezidentat-radev-mezhdunarodnata-nagrada-na-hertsoga-na-edinburg-razviva-mladi-hora-otgovorni-kam-badeshteto.html

Международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург“ показва какъв е пътят към свободата – да можеш сам да избираш и поставяш стандарти, към които да се стремиш. Тя допринася младите хора да се развиват като лидери и пълноценни граждани на нашето общество, отговорни към бъдещето. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото награждаване на седем български младежи, постигнали за първи път у нас златно ниво в международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург – България“.

Наградата на херцога на Единбург вече над 60 години е водеща международна младежка програма за личностно развитие и постижения. Млади хора -  ученици и студенти на възраст от 14 до 24 години, участват в програмата на три нива: бронз, сребро и злато. Държавният глава Румен Радев е патрон на международната младежка програма „Награда на херцога на Единбург- България“.

Президентът изрази убеденост, че младежите, участвали в програмата, ще израснат като добри професионалисти. Никога не забравяйте, че каквито и граници да си поставяте, вашите възможности винаги са поне малко отгоре, обърна се Румен Радев към младите хора. Държавният глава благодари на учителите и менторите на участниците, които са помогнали на младежите да постигнат целите си и с това допринасят за напредъка на цялото общество.  

„Важно е да преосмислим философията в нашата образователна система, важно е да преосмислим начините, по които предаваме нашите ценности на младите хора“, призова президентът. По думите му, е необходимо да си отговорим на въпроса доколко средата на познание и на самоизграждане е достатъчно привлекателна за младите хора.

Президентът Румен Радев и генералният секретар на Международната фондация „Награда на херцога на Единбург“ Джон Мей връчиха златни значки и сертификати на Румяна Ашкова, Елена Дракчиева, Тино Пенчев, Виктория Еленкова, Десислава Манолова, Герасим Станчев и Жасмина Пържанова.

Надявам се, че след това награждаване ще излезете от тази зала с по-високо вдигната глава и по-горди, отколкото влязохте тук, зави Джон Мей и поздрави всички участници и менторите им.