PressCenters.com

Всички прессъобщения на едно място

Президентството: Президентът Румен Радев: Нация, която не уважава своята история, култура и традиции няма бъдеще

Източник: Президентство на Република България
Обновено: вт, 26 юни 2018 19:51
Линк към оригиналното съобщение: http://www.president.bg/news4492/prezidentat-rumen-radev-natsiya-koyato-ne-uvazhava-svoyata-istoriya-kultura-i-traditsii-nyama-badeshte.html

Държавният глава откри експозицията на Института за етнология и фолклористика „Времена и хора: живите традиции на България

Блестящите българските учени и изследователи се нуждаят от по-голяма подкрепа. Техните усилия трябва да се измерват с адекватни и модерни методи за финансиране, а високият им потенциал да има една голяма обществена подкрепа, за да могат те да го разгърнат в името на България.  Това заяви държавният глава на откриването на експозицията на Института за етнология и фолклористика „Времена и хора: живите традиции на България“, която се провежда под негов патронаж и е разположена в реставрираните зали в източното крило на бившия Княжеския дворец в София. На събитието президентът Румен Радев беше придружен от съпругата си Десислава Радева.

Държавният глава определи експозицията като впечатляващо богатство, което обхваща различни региони от България в различни епохи и поставя в центъра човека с неговия дом, поминък, бит, вярвания и среда за общуване. „Експозицията успява да представи етническите, религиозните, битовите и духовните различия, с които в България сме богати. „Всички те са обединени под един общ знаменател, защото духовното пространство, в което се създават, взаимно обогатяват и предават през поколенията носи едно име – България“, посочи Румен Радев и добави, че нация, която не уважава своята история, култура и традиции няма бъдеще.

Президентът поздрави екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките за създаването представителната експозиция, която е изложена след близо 40 години прекъсване. Експозицията представя живота и формите на общуване в селото и в града през последните 200 години.